Chirurgen schrapen virtueel de huid van patiënten af

Levensechte 3D-modellen van de lichamen van patiënten geven chirurgen voor de operatie een gedetailleerd inzicht en de kans om te oefenen voordat ze het mes echt in het vlees zetten.

3D-modellen van de lichamen van patiënten geven de patiënt en de arts een overzichtelijker beeld van de komende operatie.

© Vancouver General Hospital / Siemens Healthcare / Volker Steger

Als een arts in de toekomst een angstige patiënt over een kankergezwel in zijn hersenen moet vertellen, dan blijft het niet alleen bij woorden.

De patiënt zal het kantoor van de arts binnenkomen en een levensecht 3D-hologram van zijn eigen lichaam zien.

Hier kan hij zien hoe de arts met een klik op de computer de huid van het driedimensionale lichaam van de patiënt afschraapt. En daarbij spieren en botten verwijdert, totdat het kankergezwel tevoorschijn komt als een klein, glanzend bolletje.

>> Geboeid door het menselijk lichaam? Probeer 12 nummers van ons blad voor € 59,95

Lichaamsmodellen in 3D worden zeer levensecht

Onderzoekers creëren op dit moment 3D-lichamen met een nieuwe techniek die trucjes uit de filmwereld leent en op echte scans is gebaseerd.

De techniek brengt alle scans van een patiënt bijeen en zet er licht op, zoals grafische ontwerpers doen als ze natuurgetrouwe filmpersonages tot leven brengen.

Trek aan de streep om een laagje van de patiënt op de operatietafel af te schrapen:

Eerdere technieken leverden beelden op waar het licht maar in één richting door het lichaam viel en bijvoorbeeld door vet en spieren heen ging, maar geabsorbeerd werd zo gauw het bij de botten aankwam.

Nieuwe lichttechniek geeft een supergedetailleerd beeld

De nieuwe methode richt het licht zodanig dat het door sommige weefsels heen gaat, geabsorbeerd wordt door andere weefsels en nog steeds de diepe organen raakt.

Het lichaam wordt dus vanuit alle hoeken belicht en daardoor ontstaat een supergedetailleerd beeld.

Trek aan de streep om onder de huid van de onderarm te komen:

Chirurgen kunnen van tevoren met het mes oefenen

De realistische details geven chirurgen de kans om het lichaam van naderbij te bestuderen, voordat ze gaan opereren.

Sommige modellen kun je combineren met zogeheten haptische messen die de chirurg het idee geven dat hij in echt weefsel snijdt.

Op die manier kunnen chirurgen riskante operaties op de 3D-modellen van hun patiënten uitvoeren, voordat ze de operatiekamer binnengaan.