Chip moet proefdier vervangen

Een kleine chip met kunstmatig menselijk weefsel kan in de toekomst dierproeven vervangen en tests van geneesmiddelen veel nauwkeuriger maken.

Een nieuw onderzoeksproject van de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit beoogt een chip te introduceren om proefdieren te vervangen en tests van geneesmiddelen veel nauwkeuriger te maken.

© Shutterstock

Hij is niet veel groter dan je duim en kan de manier waarop we in de toekomst onderzoek bedrijven radicaal veranderen.

Een kleine chip die menselijke organen kan imiteren is onlangs opgenomen in een veelbelovend onderzoeksproject van de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit.

Dankzij deze goedkeuring kunnen we in de nabije toekomst wellicht nieuwe geneesmiddelen testen zonder dierproeven en met een veel grotere nauwkeurigheid.

Menselijke organen nageaapt

De chip bestaat uit kleine geultjes van kunstmatige, doorzichtige materialen die door een microscoop waargenomen kunnen worden.

Als er mensencellen in de kunstmatige structuur worden aangebracht, gedragen die zich zoals in het lichaam.

En dat betekent dat ze de manier kunnen imiteren waarop menselijke organen reageren op medicijnen en behandelmethoden, en wetenschappers kunnen er met hun neus bovenop zitten.

Proeven met kanker worden nauwkeuriger

Dat kan van groot belang worden, en niet alleen op het gebied van dierproeven. De tests die worden uitgevoerd zijn ook nog eens veel nauwkeuriger.

Zo reageert een dierenlong vaak niet precies op dezelfde manier als een mensenlong.

Terwijl bijvoorbeeld kankerbehandelingen met immunotherapie moeilijk uitvoerbaar zijn bij dieren, omdat ze toegespitst zijn op bepaalde eiwitten in menselijke immuuncellen.