Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Chinese onderzoekers brengen menselijke genen aan in apen

Onderzoekers hebben geprobeerd apen slimmer te maken door extra genen toe te voegen aan hun erfelijk materiaal. Niet elke wetenschapper vindt dit ethisch verantwoord. Wat vind jij?

Shutterstock

Miljoenen jaren geleden hebben onze hersenen een grote sprong gemaakt, waardoor we nu grotere hersenen en betere cognitieve vaardigheden hebben dan onze naaste verwanten, zoals de gorilla en de chimpansee.

Chinese onderzoekers hebben dat verschil proberen recht te trekken door bij makaken extra exemplaren van het gen MCPH1 in te planten.

Apen kregen beter geheugen

Het MCPH1-gen is zeer actief in het begin van ons leven, wanneer de hersenen zich ontwikkelen. Daarom denken de onderzoekers dat het van belang is voor de ontwikkeling van onze hersenen en voor onze intelligentie.

Bij apen is dit gen minder actief, en daarom hebben de Chinese onderzoekers in het erfelijk materiaal van 11 makaken extra exemplaren van MCPH1 aangebracht met een speciale techniek, waarbij ze een virus gebruikten om het gen te introduceren toen de apen nog in het foetusstadium waren.

Vijf apen overleefden het experiment en ontwikkelden zich, waardoor hun hersenen konden worden onderzocht. Ze bleken beter te scoren op tests van het kortetermijngeheugen en hadden een kortere reactietijd dan gewone makaken.

Het duurde ook langer voordat de hersenen van de genetisch gemodificeerde apen waren volgroeid – net zoals bij mensen.

Experiment creëert ethisch dilemma

Diverse andere wetenschappers staan kritisch tegenover de proeven met apen. Volgens hen begeven de Chinese onderzoekers zich qua ethiek in een grijs gebied.

Apen lijken zozeer op mensen, dat we, als we ze bijvoorbeeld genen geven die ze menselijker maken, de regels voor medische dierproeven moeten heroverwegen, menen zij.

In China zijn onlangs ook proeven gedaan met het gebruik van met CRISPR geredigeerde genen in mensen, en zijn apen met ernstige mentale problemen gekloond.

Lees ook:

Druppels op een ondergrond van teflon
Materialen

Hoe werkt teflon?

3 minuten
Ziektes

Doorbraak: Omgekeerd vaccin verslaat het denguevirus

2 minuten
Natuurkunde

TOPLIJST: 8 uitvindingen die we aan Einstein te danken hebben

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg