Blinde vrouw kan weer zien met kunstoog

Dankzij nieuwe medische technologie heeft de Britse Rhian Lewis haar zicht gedeeltelijk teruggekregen. Een implantaat vangt licht op en zet het om in elektrische signalen die naar de hersenen gestuurd worden.

kunstmatig oog geeft blinde vrouw zicht terug

Bijna zes jaar kon Rhian Lewis niets zien. Maar na een baanbrekende oogoperatie in het John Radcliffe Hospital in Oxford is een gedeelte van het zicht van de Britse vrouw weer hersteld.

Het zicht is nog lang niet perfect, maar een indruk van de omgeving is al heel wat voor Rhian Lewis, die een ongeneeslijke oogziekte heeft: retinitis pigmentosa.

Daarbij worden de zichtcellen van het netvlies aangetast, wat uiteindelijk tot blindheid leidt. Vóór de operatie zag Rhian Lewis niets met haar rechteroog, en maar heel weinig met haar linker.

Chip vangt licht op

Een geïmplanteerde chip zet het licht dat het oog opvangt, om in elektrische signalen, die doorgaan naar de hersenen.

|

Chip vervangt kapotte gezichtscellen

Bij de ingreep kreeg de Britse vrouw een microchip – een zogeheten bionisch oog – achter in haar rechteroog.

De chip vervangt de aangetaste zichtcellen en krijgt stroom van een minuscuul apparaatje dat onder de huid achter het oor is aangebracht.

Al na een paar weken konden Rhian Lewis’ hersenen de signalen van de chip vertolken en omzetten in te onderscheiden vormen.