Artsen veranderen penis in gevoelige vagina

Door de penis te behouden nadat de vagina is aangelegd, houden de artsen de gevoelige route tussen het onderlijf en het erotische hersencentrum open. De transseksueel kan daardoor net als ieder ander prikkelende seks ervaren.

© CLAUS LUNAU & SHUTTERSTOCK

Zak wordt geopend en testikels worden verwijderd

De balzak wordt vanaf de wortel van de penis opengesneden. De zaadleiders worden doorgeknipt en beide testikels worden verwijderd. Van de oorspronkelijke zak zijn nu alleen nog twee stukken huid over, die worden bewaard.

Huid wordt losgemaakt en zwellichaam afgedankt

De voorhuid wordt losgesneden van de eikel en met de rest van de penishuid omlaag getrokken, zodat de inwendige delen bloot komen te liggen.

De eikel wordt losgemaakt van de twee zwellichamen en de urinebuis en behoudt zijn gevoeligheid, doordat hij blijft vastzitten aan de zenuwbundel. De urinebuis, de zenuwbundel en de eikel worden door de huid heen naar binnen getrokken, de zwellichamen worden weggegooid.

Er worden een nieuwe clitoris en urinebuisopening gemaakt

Boven de wortel maakt de arts twee gaatjes in de huid voor de nieuwe clitoris en urinebuisopening. Voor de clitoris wordt de eikel bijgesneden en door het bovenste gaatje geduwd.

De urinebuis wordt door het onderste gaatje naar buiten geleid en opengeknipt. De huid van de penis wordt bijgeknipt en aan de urinebuis gehecht om de diameter van de urinebuisopening te vergroten.

Nieuwe vagina krijgt schaamlippen

De voorhuid wordt binnenstebuiten gekeerd door deze de buikholte in te duwen via het gat waar voorheen de penis zat. Zo ontstaat de nieuwe schede, waarvan het gat de opening wordt.

De vagina wordt aan het heiligbeen gehecht, zodat hij een natuurlijke plek krijgt in het bekken. De huid van de balzak wordt tot de binnenste en buitenste schaamlippen gevouwen en vastgenaaid.

Bekijk een gesimuleerde operatie