Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Geneeskunde - Medische technologie

Artsen schieten met een dubbelloops hersengeweer

Een zwaar machinegeweer – zo ziet een nieuw geneeskunde-instrument eruit. Maar het wapen is gericht op bloedingen diep in de hersenen en zou wel een miljoen mensen per jaar kunnen redden.

Als een bloedvat in de hersenen barst en de zenuwcellen verlamd raken door de druk van het vloeiende bloed, moeten de artsen er snel bij zijn.

De kans om een hersenbloeding te overleven is slechts 60 procent, en zelfs als de patiënt geluk heeft is het risico op blijvend hersenletsel groot. Tot voor kort was er geen snelle, effectieve methode om de druk in de hersenen te verlichten, maar een Amerikaans artsenteam heeft nu een apparaat ontwikkeld dat wel 92 procent van de gevaarlijke bloedophoping in de hersenen in korte tijd kan verwijderen.

Het nieuwe apparaat werkt als een soort stofzuiger, die het bloed voorzichtig via een gaatje in de schedel afzuigt. Andere wetenschappers hebben dat al eerder geprobeerd, maar hun pogingen strandden steeds als ze het buisje naar de bloedophoping moesten sturen. Vitale delen van de hersenen liepen schade op, of het buisje kwam niet tot in alle hoekjes van de bloedophoping. De ingreep werd dan ook alleen bij een ondiepe embolie toegepast, terwijl er voor dieperliggende hersenbloedingen riskantere ingrepen nodig waren, waarbij de schedel van de patiënt werd gelicht en de hersenen bloot kwamen te liggen. Dankzij een unieke constructie kan het buisje in het nieuwe apparaat echter bochtjes om en de hele bloedophoping bereiken. Vervolgens zuigt een pomp het bloed door het buisje af.

De onderzoekers hebben het apparaat getest op virtuele patiënten: schedels van kunststof vol hersenmassa van gelatine en een bloedophoping van rode gelei.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg