Artsen schieten met een dubbelloops hersengeweer

Een zwaar machinegeweer – zo ziet een nieuw geneeskunde-instrument eruit. Maar het wapen is gericht op bloedingen diep in de hersenen en zou wel een miljoen mensen per jaar kunnen redden.

clot suction

Als een bloedvat in de hersenen barst en de zenuwcellen verlamd raken door de druk van het vloeiende bloed, moeten de artsen er snel bij zijn.

De kans om een hersenbloeding te overleven is slechts 60 procent, en zelfs als de patiënt geluk heeft is het risico op blijvend hersenletsel groot. Tot voor kort was er geen snelle, effectieve methode om de druk in de hersenen te verlichten, maar een Amerikaans artsenteam heeft nu een apparaat ontwikkeld dat wel 92 procent van de gevaarlijke bloedophoping in de hersenen in korte tijd kan verwijderen.

Het nieuwe apparaat werkt als een soort stofzuiger, die het bloed voorzichtig via een gaatje in de schedel afzuigt. Andere wetenschappers hebben dat al eerder geprobeerd, maar hun pogingen strandden steeds als ze het buisje naar de bloedophoping moesten sturen. Vitale delen van de hersenen liepen schade op, of het buisje kwam niet tot in alle hoekjes van de bloedophoping. De ingreep werd dan ook alleen bij een ondiepe embolie toegepast, terwijl er voor dieperliggende hersenbloedingen riskantere ingrepen nodig waren, waarbij de schedel van de patiënt werd gelicht en de hersenen bloot kwamen te liggen. Dankzij een unieke constructie kan het buisje in het nieuwe apparaat echter bochtjes om en de hele bloedophoping bereiken. Vervolgens zuigt een pomp het bloed door het buisje af.

De onderzoekers hebben het apparaat getest op virtuele patiënten: schedels van kunststof vol hersenmassa van gelatine en een bloedophoping van rode gelei.