Artsen kunnen binnenkort in de hersenen kijken
Wetenschappers hebben een materiaal ontdekt waarmee artsen een ‘venster’ in de schedel kunnen maken en ziekten in de hersenen zonder grote chirurgische ingrepen behandelen.

Hij is niet groter dan een euromunt, maar kan wellicht bijdragen aan de redding van kankerpatiënten.
Een hersenoperatie is een fikse ingreep. De schedel wordt opengezaagd, er wordt een gat in het hersenvlies gemaakt en de chirurg port met instrumenten in het gevoelige hersenweefsel.
Sommige tumoren kunnen van buitenaf met ultrageluid worden bestreden. Dat is een niet-invasieve methode waarbij de tumor als het ware wegsmelt.
Zoals een vergrootglas de zonnestralen kan concentreren en een papiertje kan doen ontbranden, ontstaat er een hete plek als ultrageluidsgolven geïntensiveerd worden. Die hete plek kan op de tumor gericht worden.
Hersenen zijn goed beschermd
Ultrageluid laat ook veelbelovende resultaten zien bij de behandeling van andere hersenziekten als alzheimer en parkinson, maar het valt niet mee om door de schedel te dringen.
De schedel is tussen de 2 en 8 millimeter dik, waardoor veel ultrageluidsgolven echter geabsorbeerd of tegengehouden worden voordat ze het hersenweefsel bereiken.
Wetenschappers van de University of California zijn nu op het idee gekomen om een implantaat te ontwikkelen dat een stukje van de schedel kan vervangen.
Ze hebben een keramisch materiaal gemaakt dat zeer robuust is en bovendien biocompatibel, wat inhoudt dat het afweersysteem het niet probeert af te stoten.
Venster op de hersenen
Het is de bedoeling dat er een stukje schedel zo groot als een euromunt vervangen wordt door het materiaal. Zo ontstaat er een ‘venster’ op de hersenen waar ultrageluidsgolven makkelijk doorheen kunnen.
Dat betekent bovendien dat de behandeling van een hersentumor zo vaak als nodig is herhaald kan worden.
Het materiaal is te gebruiken voor behandelingen met ultrageluid en straling, en zal de effectiviteit daarvan drastisch kunnen verhogen.