Xtc erkend als mogelijke behandeling tegen PTSS

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA heeft xtc aangemerkt als een ‘doorbraakbehandeling’ tegen posttraumatische stressstoornis. Die positieve aanduiding maakt het makkelijker om door te gaan met proeven op mensen – die eerder al goede resultaten hebben laten zien.

© Shutterstock

De mogelijkheid om xtc op doktersrecept te verkrijgen is weer een stap dichterbij gekomen.

En dat is goed nieuws voor de circa 8 miljoen mensen wereldwijd die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA heeft xtc aangemerkt als een ‘doorbraakbehandeling’ tegen PTSD.

De chemische naam van de drug is 3,4-methyleendioxymethamfetamine (MDMA), maar de stof is vooral bekend onder de straatnaam xtc.

Klinische proeven met xtc

Het besluit van de FDA maakt het mogelijk om de stof sneller te laten goedkeuren als geneesmiddel.

De klinische proeven met xtc zullen worden uitgevoerd door de non-profitonderzoeksorganisatie Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS).

In het kielzog van de bekendmaking van de FDA liet de organisatie weten dat ze nu verder kan gaan met haar komende fase 3-onderzoek.

Geld nodig voor onderzoek

Bij eerdere proeven van MAPS bleek 61 procent van de proefpersonen genezen van PTSS nadat ze twee maanden gecontroleerd xtc hadden gebruikt.

In 2018 wil MAPS de veelbelovende resultaten proberen te reproduceren met ongeveer 230 nieuwe proefpersonen.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een psychedelische stof wordt getest in een fase 3-onderzoek met als doel door artsen te worden voorgeschreven als aanvulling op een bestaande therapie.

MAPS moet nog wel aan geld zien te komen voor de proeven. In totaal heeft de organisatie 26 miljoen dollar nodig, en tot op heden heeft ze daarvan nog slechts 13 miljoen binnen.