Psoriasis

Wondermiddel geneest psoriasis

Ruim 200 miljoen mensen lijden aan de huidaandoening psoriasis. De ziekte was tot nu toe ongeneeslijk, maar een nieuw medicijn brengt daar verandering in.

Lelijke, rode uitslag en een schilferende huid. Dat zijn de klachten van ruim 200 miljoen mensen met de auto-immuunziekte psoriasis.

Mensen die lijden aan psoriasis, hebben vaak pijn en geven aan dat dat invloed heeft op hun kwaliteit van leven. Ook kan de ziekte leiden tot depressie, hartkwalen en diabetes.

De klachten van de chronische aandoening kunnen onder controle worden gehouden, maar tot voor kort was genezing niet mogelijk. Daar brengt een nieuw medicijn echter verandering in.

80 procent wordt beter

Psoriasis ontstaat als witte bloedlichaampjes de huidcellen in een bepaald gebied aanvallen. Daardoor gaan de huidcellen zich veel sneller delen dan normaal, wat resulteert in overtollige huid en uitslag.

Video

De nieuwe stof, met de naam ixekizumab, blokkeert de aanval van de witte bloedlichaampjes op de huidcellen.

Het middel, dat eens per week moet worden geïnjecteerd, bleek in klinische proeven op mensen zeer effectief te zijn: ongeveer 80 procent van de proefpersonen genas van de aandoening.

Middel komt snel naar Europa

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft het middel al goedgekeurd. Het is in de Verenigde Staten inmiddels verkrijgbaar onder de naam Taltz.

En Europa volgt spoedig. Groot-Brittannië heeft het medicijn onlangs goedgekeurd; daar komt het op 1 juli op de markt.

Het geneesmiddel heeft echter wel enkele bijwerkingen: een afname van het aantal witte bloedlichaampjes, schimmelinfecties en ontstekingen van het maag-darmkanaal.