Shutterstock
bloedvaten

Waarom zien bloedvaten er blauw uit als bloed rood is?

Als je een wondje hebt, komt er rood bloed uit. Hoe komt het dan dat bloedvaten vaak blauw lijken?

Je bloedvaten zien er blauw uit, hoewel er rood bloed door stroomt. Dat komt doordat de golflengten van het licht ongelijk weerkaatst en geabsorbeerd worden door je huid.

Alle kleuren die je ziet zijn het gevolg van de golflengte van het licht dat op onze ogen valt. Licht is een combinatie van alle kleuren met een verschillende golflengte. Zo hebben rood licht en blauw licht elk hun eigen golflengte.

Als het licht op een materiaal valt, worden sommige kleuren geabsorbeerd en andere teruggekaatst naar onze ogen.

Blauw licht dringt minder diep door de huid dan rood licht. Daarom reflecteren bloedvaten die dicht aan het oppervlak van de huid liggen vaak blauw licht.

Zuurstof kleurt bloed rood

Bloed heeft een groot aantal functies, en een van de belangrijkste is het vervoer van zuurstof door het lichaam. De hoeveelheid zuurstof in het bloed bepaalt ook welke kleur het heeft.

In de longen komt er verse zuurstof in het bloed. Dat gebeurt in de rode bloedlichaampjes, die het ijzerhoudende transporteiwit hemoglobine bevatten. Dat is in staat om zuurstof te binden.

Als de hemoglobine verzadigd is met zuurstof, krijgt het bloed een frisse rode kleur.

Vanuit de longen pompt het hart het bloed door de aderen naar het weefsel. Als de zuurstof op zijn bestemming ‘uitgeladen’ is, raakt de hemoglobine zijn kleur kwijt en wordt het bloed donker.

Het zuurstofarme, donkerrode bloed stroomt dan weer terug naar het hart.

Bloedmonsters zijn donkerrood

Als je bloeddonor bent of als er wel eens bloed bij je afgenomen is, heb je misschien de ‘echte’ kleur van het bloed gezien.

Als bloed op weg naar het hart wordt afgetapt en door een slang in een zak loopt, komt er onderweg geen zuurstof bij en behoudt het zijn donkerrode kleur.