Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

VÆSKER topbillede
Geneeskunde - Medicijnen

De duurste druppels ter wereld

Vloeistoffen kunnen unieke eigenschappen hebben, waardoor ze zeer waardevol zijn. Zo bevat schorpioenengif zeldzame stoffen, die werkzaam zijn tegen kanker. Ook lsd, populair vanwege zijn psychedelische werking, is kostbaar. Lees meer in onze lijst.

Dure druppels 1: Schorpioenengif

? Prijs per liter: ruim 9 miljoen euro

Telkens als een schorpioen zijn angel in een prooidier steekt, scheidt hij voor bijna 15 euro gif uit. Dat wordt neergeteld voor de 1,5 miljoenste liter gif van één steek.

Met een marktprijs van ruim 9 miljoen euro per liter is schorpioenengif de duurste vloeistof die er is. Het gif bevat dan ook een aantal stoffen die in geneesmiddelen worden toegepast. Zo zijn ziekten als MS en kanker ermee op te sporen en te behandelen.

Verder kan het gif verslavend zijn vanwege het fijne gevoel dat het opwekt. Jongeren in India laten zich vrijwillig door schorpioenen steken, en verkopers van schorpioenen verdienen grof geld aan een steek met de duurste druppels ter wereld.

Dure druppels 2: Cobragif

? Prijs per liter: 35.000 euro.

Een beet van de Thaise cobra legt je ademhalingsspieren lam, waarna je sterft aan zuurstofgebrek. Het gevaarlijke gif kost een vermogen, want het bevat stoffen die de pijn stillen bij patiënten met kanker en reuma.

De slangen worden op grote farms gehouden, en voor de productie van een kilo gif worden 10.000 cobra’s in een periode van vier tot zes weken ’gemolken’.

Dure druppels 3: Lsd

? Prijs per liter: bijna 30.000 euro

Lsd (lysergeenzuurdi-ethylamide) is een populaire drug, die waarnemingen versterkt en vervormt. De stof is ontwikkeld door de Zwitserse scheikundige Albert Hofmann, die hem op zichzelf testte en de psychedelische werking beschreef.

Totdat de stof in de jaren 1960 verboden werd, was hij op de markt als middel tegen psychische klachten. De stof heeft echter geen bekende geneeskrachtige werking en kan bij veelvuldig gebruik tot langdurige psychosen leiden.

Nog zeven andere kostbare vloeistoffen

Bekijk de hele top 10 van de duurste vloeistoffen ter wereld en kom erachter hoe hoog PRINTERINKT op de lijst staat:

Lees ook:

Ziektes

Doorbraak: Omgekeerd vaccin verslaat het denguevirus

2 minuten
Medicijnen

Q&A: Werken medicijnen nog als ze over de datum zijn?

1 minuut
Psoriasis
Medicijnen

Wondermiddel geneest psoriasis

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg