Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Geneeskunde - Medicijnen

Succesvol vaccin: Australië neemt afscheid van rodehond en baarmoederhalskanker

Dankzij vaccinaties is rodehond nu geheel uitgeroeid in Australië. En het ziet ernaar uit dat het land over een paar jaar als eerste ter wereld afscheid zal nemen van baarmoederhalskanker.

Hersenschade, hartfalen, miskramen en blindheid. Dat kunnen de gevolgen zijn van rodehond.

Maar in Australië hoeven mensen zich geen zorgen meer te maken over deze ziekte, want dankzij de hoge vaccinatiegraad heeft het land het virus geheel uitgeroeid.

Vaccin beschermt foetus

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakte onlangs bekend dat Australië het virus rubella heeft geëlimineerd. Daarmee is het een van de 33 landen die het virus de baas zijn geworden. Bekijk hier de cijfers voor rodehond in Nederland.

Rubella is een zogeheten RNA-virus en infecteert de luchtwegen. Na vijf tot zeven dagen heeft de ziekte het hele lichaam in zijn greep en krijg je onder andere uitslag, koorts en rode ogen. In de meeste gevallen is de ziekte ongevaarlijk en ben je er in vijf tot tien dagen weer vanaf.

Een zwangere vrouw die wordt besmet, loopt echter een hoog risico op een miskraam of op aangeboren afwijkingen bij het kind. Daarom krijgen kinderen in Nederland de BMR-vaccinatie, die ook bescherming biedt tegen de mazelen en de bof.

Bij vaccinatie wordt een klein deel van de echte ziekte in het lichaam geïnjecteerd. Zo kan het immuunsysteem een effectieve bescherming opbouwen voordat de ziekte toeslaat.

Vaccin werkt net als ziekte

Vaccin roeit baarmoederhalskanker uit

Australië heeft een extreem effectief vaccinatieprogramma. 94,67 procent van de vijfjarigen in Australië heeft alle aanbevolen inentingen gehad. Ter vergelijking: in Nederland lag dit percentage in 2017 op 90,2 procent.

Als de vaccinatiegraad in Australië op het huidige niveau blijft, ziet het ernaar uit dat het land binnenkort ook een bepaalde vorm van kanker heeft uitgeroeid.

In 2007 is het HPV-vaccin ingevoerd in Australië, en onderzoek voorspelt dat over drie jaar het aandeel vrouwen dat nog baarmoederhalskanker krijgt kleiner dan zes op de 100.000 zal zijn.

Dit cijfer zal waarschijnlijk vóór 2035 zijn gedaald tot vier, en in dat geval wordt deze vorm van kanker als zo goed als uitgeroeid beschouwd.

Dankzij het HPV-vaccin lijkt Australië dus het eerste land ter wereld te worden dat van deze agressieve vorm van kanker af is.

Vaccins werken

Er zijn veel goede argumenten voor vaccinatie – en geen ertegen. Word wijzer over de feiten:

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg