Darmflora

Ontlasting werkt beter dan antibiotica

Via een sonde wordt ontlasting van gezonde mensen ingebracht in de dunne darm van zieke mensen. Bij bepaalde ziekten werkt dat beter dan antibiotica.

2 november 2015 door Babak Arvanaghi

De meeste mensen hebben een afkeer van de ontlasting van een ander. Maar daar kunnen ze zich beter overheen zetten, want met ontlasting kunnen ziekten worden behandeld.

Een onderzoeksteam heeft ontdekt dat ontlasting van een gezonde persoon op bepaalde darmaandoeningen een beter effect heeft dan antibiotica. De gezonde fecaliën kunnen de darmflora van de zieke positief beïnvloeden.

Ontlasting kan levens redden

Uit het onderzoek bleek dat een poeptransplantatie onder andere heel effectief kan zijn bij patiënten met clostridium, een levensgevaarlijke darmziekte die gepaard kan gaan met bloed in de ontlasting.

Tot op heden werd clostridium behandeld met antibiotica, maar dat was slechts in 20 procent van de gevallen succesvol. Als in plaats van antibiotica echter ontlasting wordt gebruikt van iemand met een gezonde darmflora, stijgt het slagingspercentage tot 85 procent.

Ontlasting wordt ingebracht via sonde

De transplantatie wordt uitgevoerd met behulp van een sonde, die door de neus naar de dunne darm gaat. Zo wordt de gezonde ontlasting ingebracht om de darmflora te herstellen. De feces kunnen ook worden ingebracht via een capsule, die als zetpil wordt ingenomen.

Poeptransplantatie is een relatief nieuw verschijnsel, dat behalve ziekten ook het gedrag zou kunnen beïnvloeden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: