Nieuw medicijn voorkomt migraine

Je hoofd bonkt en de pijn wordt versterkt door licht en geluid. Elke dag hebben 70.000 Nederlanders last van migraine, maar met een nieuwe behandeling kunnen veel mensen er helemaal van genezen.

Een migraineaanval kan enkele uren tot dagen duren en onderscheidt zich van gewone hoofdpijn doordat er meer symptomen zijn.

Jarenlang dachten wetenschappers dat migraine ontstaat wanneer de bloedvaten in het hoofd worden verwijd, waardoor er meer bloed naar de hersenen stroomt dan normaal.

Nu weten ze dat de bonkende hoofdpijn te wijten is aan een signaalmolecuul van de zenuwen: CGRP.

Bij de meeste mensen is CGRP onschadelijk, maar bij migrainepatiënten maakt het de pijnzenuwen in het hoofd zeer gevoelig, waardoor ze de minste of geringste invloed ervaren als pijn.

De arts Peter Goadsby van King’s College Hospital in Londen heeft nu een zogeheten antistof ontwikkeld die het signaalmolecuul buiten werking stelt. Op die manier kan de migraine al in de aanloop worden geremd, dus voor er een aanval ontstaat.

Eén op de vier mensen komt van migraine af

De werking van het middel is aangetoond tijdens een test onder 955 migrainepatiënten, die een half jaar lang elke maand een injectie met de antistof kregen.

De patiënten hadden bij het begin van het experiment 4 tot 14 dagen per maand last van migraine, maar na het halve jaar was het aantal maandelijkse migrainedagen met gemiddeld 3,5 gedaald.

Bij 47 procent van de deelnemers was het aantal migrainedagen minimaal gehalveerd, en 26 procent kwam zelfs helemaal van de migraine af.

Het nieuwe medicijn is in de VS al op de markt onder de naam erenumab, en wordt naar verwachting in 2019 ook voor de EU goedgekeurd.

Erenumab heeft het voordeel dat het maar één keer per maand hoeft te worden toegediend en dat het veel minder bijwerkingen heeft dan andere migrainemedicijnen.