MDMA is mogelijk binnenkort op recept verkrijgbaar

De Amerikaanse overheid heeft groen licht gegeven om MDMA – beter bekend als xtc – te laten testen als middel tegen PTSS. Het onderzoek gaat nu een beslissende fase in.

© Wikimedia Commons

De afgelopen decennia hebben we MDMA als de partydrug xtc leren kennen.

Maar nu vindt de drug mogelijk zijn weg van de disco naar de apotheek.

De stof blijkt namelijk een bijzonder gunstig effect te hebben op het herstel van mensen met PTSS (post­trau­ma­tische stress­stoornis), en psychiaters willen het graag inzetten voor een betere behandeling van bijvoorbeeld soldaten met een trauma.

83 procent geneest

PTSS wordt doorgaans behandeld met gesprekstherapie, maar veel patiënten zijn zo angstig dat ze het moeilijk vinden om zich open te stellen en te praten over hun traumatische herinneringen.

MDMA zorgt ervoor dat er bepaalde geluksstofjes vrijkomen in de hersenen, zoals dopamine en serotonine. Door die stofjes vergeten mensen hun angst en durven ze te praten over de traumatische ervaring die ten grondslag ligt aan PTSS.

Uit eerdere onderzoeken bleek dat 83 procent van de patiënten geen tekenen van PTSS meer vertoonde na een behandelingstraject met MDMA en gesprekstherapie.

De laatste testfase

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft toestemming gegeven voor de derde, beslissende fase van proeven op mensen. In deze fase moeten de onderzoekers aantonen dat de gunstige eigenschappen van MDMA opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen.

De eerste twee fasen van tests op mensen zijn al achter de rug. Hierbij moesten de onderzoekers respectievelijk aantonen dat de bijwerkingen draaglijk zijn en dat de stof een gunstig effect heeft.

Als de derde fase goed verloopt, kan MDMA worden goedgekeurd als medicijn.