Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Geneeskunde - Medicijnen

Mazelen zijn in opmars – vaccineer je kinderen

Steeds minder mensen worden gevaccineerd tegen de mazelen, en ondertussen is deze gevreesde ziekte aan een opmars bezig in het zuidoosten van Europa.

Op het moment heerst er een mazelenuitbraak in Roemenië. Sinds september zijn zeker 17 kinderen overleden aan de ziekte, en het afgelopen jaar liepen ten minste 3400 kinderen het gevreesde virus op.

En niet alleen in Roemenië rukken de mazelen op.

Ook in landen als België, Duitsland en Frankrijk stijgt het aantal besmette kinderen gestaag.

De kudde wordt bedreigd

De mazelen zijn lang onder controle geweest doordat een effectief virus tegen de ziekte deel uitmaakt van het kindervaccinatieprogramma.

De laatste jaren kiest een toenemend aantal ouders er echter voor hun kinderen niet te vaccineren vanwege godsdienst, ziekte of kwakzalverij.

En dat is een probleem, want het vaccin is past echt effectief als een hoog percentage van de populatie is ingeënt. Dat leidt tot zogeheten groepsimmuniteit.

De animatie toont de werking van groepsimmuniteit.

Hoe meer leden van een bevolking gevaccineerd zijn, hoe kleiner het risico dat iemand die niet ingeënt is, de ziekte oploopt.

Zo kunnen kankerpatiënten vaak niet gevaccineerd worden doordat hun immuunsysteem is aangetast. Zij zijn ervan afhankelijk dat de gezonde mensen in hun omgeving gevaccineerd zijn.

Vals onderzoek zaait angst

In 1998 publiceerde de Britse arts Andrew Wakefield een onderzoek in The Lancet waaruit een verband tussen het vaccin en autisme bleek.

Maar in 2010 trok The Lancet het artikel in11096-0/abstract {"target":"_blank","rel":"nofollow"}) omdat het onderzoek vervalst was, en sindsdien wordt al het onderzoek van Wakefield op dit gebied afgewezen.

Desondanks voeren ouders het onderzoek nog steeds als reden aan om de vaccinatie van hun kinderen achterwege te laten.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg