De pil top

Hormonale anticonceptie verhoogt risico op depressie

Er is een duidelijk verband tussen het gebruik van hormonale anticonceptie als de pil en een verhoogd risico op klinische depressie. Dat blijkt uit een groot Deens onderzoek onder ruim een miljoen vrouwen.

6 oktober 2016 door Nanna Vium

Vrouwen die hormonale anticonceptie als de pil, anticonceptiering, minipil, pleisters of hormoonspiraal gebruiken, lopen een beduidend groter risico op depressie – en hoe jonger de vrouw, hoe meer het relatieve risico toeneemt.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van de universiteit van Kopenhagen in Denemarken, dat onlangs gepubliceerd is in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry.

Risico neemt toe met 40 procent

De onderzoekers namen gegevens van een miljoen Deense vrouwen tussen de 15 en 34 jaar gedurende een periode van 13 jaar door om erachter te komen hoe het vrouwen vergaat die met hormonale anticonceptie beginnen.

Uit de resultaten blijkt dat vrouwen in de leeftijdsgroep 15 tot 34 jaar gemiddeld een 40 procent hoger risico lopen op klinische depressie zes maanden nadat ze met hormonale voorbehoedsmiddelen zijn begonnen.

Kunstmatige hormonen beïnvloeden het brein

Bij meisjes van 15 tot en met 19 jaar is het verband extra opvallend. Bij hen ligt het risico maar liefst 80 procent hoger als ze met de pil beginnen.

De Deen Øjvind Lidegaard, een toonaangevend expert op dit gebied en de leider van het onderzoek, legt uit dat hormonale anticonceptie twee kunstmatige vrouwelijke geslachtshormonen bevat, die overeenkomen met het lichaamseigen oestrogeen en progesteron.

Deze twee kunstmatige hormonen beïnvloeden dezelfde hersencentra als de natuurlijke geslachtshormonen. Bij sommige vrouwen leidt dit tot een depressie – met name in de tienerjaren, wanneer ze van nature al gevoeliger zijn voor hormonale schommelingen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: