Herpesvaccin staat voor de deur

Amerikaanse onderzoekers zijn bezig met de ontwikkeling van een vaccin dat herpes niet alleen voorkomt, maar ook werkt bij mensen die al besmet zijn met de op dit moment ongeneeslijke kwaal.

Herpes
© Shutterstock

Je mondhoek begint te jeuken en je kruis gaat schrijnen als het herpesvirus ontwaakt uit zijn sluimering en zijn schuilplaats in het zenuwstelsel verlaat.

Vier miljard mensen over de hele wereld zijn besmet met het virus, en wie het eenmaal via zoenen of seks heeft opgelopen, komt er nooit meer vanaf.

Maar nu werken onderzoekers gelukkig aan een effectieve behandeling, die het herpesvirus buiten de deur houdt.

Virus gaat in winterslaap

Als je eenmaal bent besmet met het herpes-simplexvirus (HSV), neemt het permanent zijn intrek in je lichaam. En er is tot nu toe geen manier gevonden om er weer vanaf te komen.

Het virus infecteert de zenuwcellen en gaat daar in een soort winterslaap. In dit stadium zijn er geen symptomen zichtbaar.

Verschillende factoren, zoals stress, kunnen het virus echter wekken uit zijn sluimer. Dan verlaat het virus de zenuwcellen en infecteert het huidcellen.

In de huidcellen is het virus agressief. Het vermeerdert zich sterk en blaast de cel op. Zo ontstaan de blaasjes die we kennen als een koortslip.

Vaccin ontwapent virus

Het nieuwe vaccin is een zogeheten trivalent vaccin. Dat betekent dat het drie wapens heeft tegen het HSV-virus.

Het vaccin vormt drie typen antistoffen, die zich aan bepaalde eiwitten op het oppervlak van het virus binden en het virus ontwapenen.

Dat geeft het afweersysteem de mogelijkheid om het virus aan te vallen, dat zich gewoonlijk weet te verstoppen voor de natuurlijke defensie van het lichaam.

Veelbelovende dierproeven

Het vaccin is getest op cavia’s. 36 gezonde dieren werden ingeënt met het vaccin, waarna ze werden besmet met HSV-2 (het type herpes dat de geslachtsdelen aanvalt).

Bij slechts één van de besmette dieren brak herpes uit.

In een controlegroep die het vaccin niet had gekregen, ontkwam slechts 1 van de 24 cavia’s die werden blootgesteld aan het virus aan herpes.

Mogelijk over 10 jaar op de markt

De volgende stap is het nieuwe vaccin te testen op makaken, die fysiologisch meer op mensen lijken dan cavia’s. Indien die proeven eveneens succesvol zijn, wordt het vaccin getest op mensen die besmet zijn met het virus.

Als alles volgens plan verloopt, kan er binnen 10 jaar een effectief vaccin tegen herpes op de markt komen.

De hoop is dat het vaccin niet alleen preventief werkt, maar er ook voor kan zorgen dat het virus bij reeds besmette mensen blijft sluimeren en niet meer uitbreekt.