Middel tegen kaalheid is in aantocht

Goed nieuws voor mannen met een dunnende haardos: er is op korte termijn zicht op een middel tegen haarverlies.

© Shutterstock

De haargrens trekt zich steeds verder terug en de scheiding wordt almaar breder. Voor de meeste mannen komt haarverlies met de jaren – en het gaat vaak gepaard met grote ergernis en gekwetste ijdelheid.

Maar mogelijk is de redding nabij.

Middel tegen haarverlies per toeval ontdekt

Onderzoekers van de Columbia University stuitten per ongeluk op een stof die haar sneller en krachtiger laat groeien.

De haarzakjes op je hoofd zijn ofwel actief, ofwel in winterslaap. En als er veel in winterslaap zijn, wordt het haar dunner.

De nieuwe stof beïnvloedt enzymen in haarzakjes die inactief zijn, en kan zo het slapende haar 'wakker maken'. De stof remt de zogeheten Janus kinases (JAK) en zorgt ervoor dat het natuurlijke activatieproces van de haarzakjes in gang wordt gezet – maar dan sneller.

Video

Onderzoekers kunnen haar laten groeien door een bepaald enzym te remmen.

Haargroeimiddel slaat aan bij muizen

De eerste proeven bij muizen waren succesvol. Kale muizen werden vijf dagen behandeld met een haargroeimiddel. Binnen tien dagen kregen ze weer nieuwe, dikkere haren, terwijl de onbehandelde muizen kaal bleven.

De twee stoffen die al op de markt zijn, werken bij muizen boven verwachting.

Twee van de zogenoemde JAK-remmers die de haarzakjes weer kunnen activeren, zijn al in gebruik. De ene (Ruxolitinib) wordt gebruikt tegen myelofibrose en de andere (Tofacitinib) tegen reumatoïde artritis.

Ook voor kankerpatiënten die hun haar kwijtraken

De medicijnen zijn bij wijze van proef getest op mensenhaar, en de resultaten zijn veelbelovend. Verdere experimenten moeten duidelijk maken in hoeverre het middel kaalheid kan verhelpen.

Als JAK-remmers op de markt komen, hebben niet alleen kale mannen daar profijt van. Ook kankerpatiënten die een chemokuur ondergaan en mensen bij wie het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt, kunnen hun haar weer terugkrijgen.