Lexapro pills

Deskundigen waarschuwen voor populaire gelukspillen

Onafhankelijke deskundigen waarschuwen tegen het slikken van antidepressiva met de stoffen CITALOPRAM en ESCITALOPRAM, omdat die het risico op hartziekten – waaronder hartstilstand – verhogen vergeleken met andere antidepressiva.

'Citalopram en escitalopram worden toegevoegd aan de lijst van stoffen die je beter kunt vermijden.'

Het gerenommeerde, onafhankelijke medische tijdschrift La Revue Prescrire uit Frankrijk komt met een ondubbelzinnige waarschuwing tegen het gebruik van preparaten met deze twee antidepressiva.

De Prescrire krijgt bijval van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO), en de Franse medicijnenexperts hebben al eerder gevaarlijke medicatie aan de kaak gesteld, die vervolgens uit de handel is gehaald.

Wat is citalopram?

Citalopram is een antidepressivum dat wordt gebruikt bij depressie, angst en dwangstoornissen.

Citalopram behoort tot de SSRI's (selectieve serotonine-heropnameremmers). Dit zijn middelen tegen depressie.

Citalopram werd oorspronkelijk in 1989 op de markt gebracht door onder meer het Deense Lundbeck (H. Lundbeck A/S) en kwam in 1998 naar de VS. In 2003 verliep het patent.

Sinds 2003 heeft een groot aantal geneesmiddelenfabrikanten een eigen antidepressivum op basis van citalopram op de markt gebracht.

Lundbeck zelf produceert een doorontwikkelde versie van citalopram onder de naam escitalopram, die dus ook onder de nieuwe waarschuwing valt.

Bijwerkingen: Citalopram verhoogt risico op hartstilstand

De jaarlijks bijgewerkte lijst van de Prescrire, 'Stoffen om te vermijden 2016', is gebaseerd op onderzoeksresultaten van 2010 tot 2015 en is gericht op artsen, farmaceuten en andere zorgwerkers. De twee antidepressiva zijn er nu aan toegevoegd.

De deskundigen stellen onder meer vast dat citalopram en escitalopram niet effectiever zijn dan andere SSRI's (selectieve serotonine-heropnameremmers, ook bekend als gelukspillen), maar wel voor meer hartklachten zorgen.

Ze wijzen er onder andere op dat deze stoffen bij grote doses hartritmestoornissen kunnen veroorzaken, met name een verlenging van het QT-interval.

Hartziekten citalopram

De stof citalopram verhoogt mogelijk het risico op een hartstilstand.

© Shutterstock

Om deze reden heeft de Amerikaanse geneesmiddelentoezichthouder FDA in 2011 als eerste de toegestane maximale dosis citalopram gereduceerd, gevolgd door vergelijkbare instanties wereldwijd.

Geneesmiddelenfabrikant: niets nieuws

Lundbeck beweert dat de informatie in de Prescrire niets nieuws bevat en verwijst naar de gewijzigde aanbevolen dosis citalopram, die in 2011 werd ingevoerd.

'De toezichthoudende instanties informeren artsen sinds 2011 over de problemen met de verlenging van het QT-interval indien een dosis boven het aanbevolen maximum werd voorgeschreven,' zegt de directeur Communicatie van Lundbeck, Anders Schroll.

'Er is hier niets nieuws bij,' vervolgt hij, en hij benadrukt dat de maximale dosis escitalopram niet is verlaagd, maar dat artsen geïnformeerd zijn over de gevaren van het overschrijden van de aanbevolen maximale dosis.