slangengif top

De vijf gevaarlijkste stoffen

Zelfs een minuscule dosis van deze gifstoffen is voldoende om een mens dood te laten neervallen.

2 mei 2016 door Karine Kirkebæk

Gif heeft altijd iets mysterieus over zich gehad, maar wat zijn eigenlijk de giftigste stoffen?

In de wetenschap wordt de giftigheid van een stof vaak uitgedrukt in de eenheid LD50, die aangeeft hoeveel van een stof er nodig is om de helft van een populatie te doden – vaak muizen.

5. Kwik

Kwik is het 80e element in het periodiek systeem en werd vroeger gebruikt voor gebitsvullingen. In de tanden kan het weinig kwaad, maar afhankelijk van het type kan kwik een zeer dodelijk gif zijn.

Organisch kwik is het gevaarlijkst met een LD50-waarde van 1 mg/kg, terwijl anorganisch kwik een waarde van 100 mg/kg heeft.

4. Polonium-210

Polonium-210 is een radioactieve isotoop, waarmee onder anderen de Russische agent Aleksandr Litvinenko vermoord is. De stof is zelfs giftig in een hoeveelheid van een miljardste gram.

Polonium-210 is een van de stoffen waarvan de LD50-waarde misleidend is doordat het een mens doodt door middel van radioactiviteit dat de lichaamscellen vernietigt. Giftige metalen als kwik doden door met het lichaam te interageren.

3. Arsenicum

Arsenicum lijkt sterk op suiker, maar schijn bedriegt: arsenicum heeft een LD50-waarde van 13 mg/kg.

Deze anorganische stof werd vroeger als rattengif gebruikt. Je kunt een arsenicumvergiftiging oplopen door water met arsenicum te drinken, en het eerste symptoom is een barstende hoofdpijn. Het gif beschadigt de bloedvaten, wat tot hevige buikpijn, overgeven en diarree leidt.

2. Slangengif

Het gif van de meeste slangen is een dodelijke cocktail van veel verschillende eiwitten. Dat zijn vaak neurotoxinen die neuronen in de hersenen en het zenuwstelsel beïnvloeden, waardoor bijvoorbeeld de spieren uitgeschakeld worden.

De neurotoxinen in slangengif hebben vaak een waarde van minder dan 1 mg/kg.

Het is belangrijk om te weten hoe snel een bepaald slangengif werkt om een kans te hebben het er levend vanaf te brengen.

1. Botulinetoxine

Hoewel sommige botulinetoxinen in de cosmetische industrie gebruikt worden, bijvoorbeeld in botox, zijn ze zeer giftig. Sterker nog, het zijn de giftigste stoffen ter wereld. Botulinetoxine is een eiwit met een LD50-waarde van 5 ng/kg – een nanogram is een miljardste deel van een gram.

Het gif wordt geproduceerd door een vrij onbeduidend organisme, de bacterie Clostridium difficile, die onder meer hevige darminfecties veroorzaakt.

Zelfs een niet-dodelijke dosis van deze stof kan een muis een maand lang verlammen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: