Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De rechtbank vond geen juridische of medische redenen waarom de vrouw kon weigeren haar kinderen te laten vaccineren.

© Shutterstock / Thinglass
Geneeskunde - Medicijnen

Britse Hoge Raad legt moeder op haar kinderen te laten vaccineren

Een Britse moeder van twee zoons heeft van de Hoge Raad te horen gekregen dat het tegen het belang van de kinderen indruist om te weigeren hen te vaccineren. In zijn besluit legt de rechter de nadruk op het feit dat de moeder geen enkele arts kon vinden die achter haar zaak stond.

‘Het spijt me dat de moeder dit vonnis als onrechtvaardig zal beschouwen, maar mijn verantwoordelijkheid ligt bij het belang van de kinderen.’

Rechter bij de Hoge Raad Mark Rogers twijfelde geen moment toen hij het vonnis uitsprak in een historische rechtzaak over het recht om te weigeren je kinderen te laten vaccineren. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

Een Britse moeder wordt daarom nu gedwongen om haar twee zoons te laten inenten met de standaardvaccinaties tegen onder meer polio, de mazelen, hersenvliesontsteking en difterie.

Moeder gelooft niet in artsen

De vader van de kinderen was naar de rechtbank gestapt om het besluit van de moeder te betwisten om de kinderen niet te laten vaccineren. Bij de rechtbank vertelde de moeder dat zij er niet in gelooft dat de vaccinaties goed zijn voor haar kinderen.

De vrouw argumenteerde dat zij en de kinderen veganist zijn en dat ze daarom alleen ‘natuurlijke producten’ binnenkrijgen die hun lichamen ‘zo gifvrij mogelijk houden’.

‘Geen van de vaccins is veganistisch en er is geen arts die de vaccins durft te bekritiseren, want dan wordt hij of zij ontslagen,’ verklaarde ze in de rechtbank en vervolgde:

‘Het is niet natuurlijk om geïnjecteerd te worden met metaalachtige stoffen. En als veganist is het tegen mijn principes om mijn kinderen te laten injecteren met iets wat op dierlijke cellen is gekweekt of is getest op dieren.’

Tegen het belang van het kind

Maar de rechtbank verwierp de argumenten van de vrouw en legde onder meer de nadruk op het feit dat ze haar beweringen niet kon onderbouwen of een arts kon vinden die het met haar standpunten eens was.

In plaats daarvan sprak de Hoge Raad het vonnis uit dat verstrekkende gevolgen kan hebben:

Weigeren om je kind te laten vaccineren druist in tegen het belang van het kind en is daarnaast onwettig.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg