Shutterstock

Beschermen jodiumtabletten tegen radioactieve straling?

Kan jodium je beschermen tegen radioactieve straling bij een explosie van een atoombom of meltdown in een kerncentrale?

Atoombommen veroorzaken niet alleen enorme explosies en extreme temperaturen, maar ook heel veel radioactieve straling. Die vormt zelfs 15 procent van de energie die vrijkomt bij een atoombom.

Radioactieve straling kan naargelang van de intensiteit diverse soorten schade aan het lichaam toebrengen – van haaruitval en verzwakking van het immuunsysteem tot vernietiging van DNA, cellen, bloedvaten en organen.

Straling bestaat onder meer uit radioactief jodium, dat de schildklier kwetsbaar maakt. De schildklier neemt voortdurend jodium op om belangrijke hormonen te produceren, maar kan geen onderscheid maken tussen stabiele en radioactieve varianten.

Als je lichaam aan radioactief jodium wordt blootgesteld, wordt dit door de schildklier opgenomen, wat onder andere de kans op kanker verhoogt.

Pillen houden straling tegen

Er zijn tabletten verkrijgbaar met minstens 50 mg jodium. Die bevatten stabiel jodium in de vorm van kaliumjodide, dat de schildklier met jodium verzadigt. Daardoor neemt het lichaam de radioactieve variant niet op, maar scheidt het die via de nieren uit.

Jodiumtabletten bieden echter geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die vrijkomen bij een atoombom, zoals cesium-137 en strontium-90. De pillen bieden dus geen volledige bescherming.