Shutterstock
overgewicht, injectie

Afslankmedicijn geeft blijvend gewichtsverlies

In Europa heeft een op de zes mensen ernstig overgewicht. Een nieuw medicijn kan hun lichaamsgewicht tot een normaal niveau terugbrengen en de gerelateerde ziekten verminderen.

Een nieuw medicijn van farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk is zojuist goedgekeurd, wat een nieuw tijdperk in de strijd tegen obesitas kan inluiden.

Een wekelijkse injectie met het middel Wegovy vermindert de eetlust van de patiënt, en de resultaten zijn goed.

De proefpersonen verloren 17-18 procent van hun lichaamsgewicht, en het gewichtsverlies hield de hele proefperiode van 68 weken aan.

Wegovy is nu in de VS goedgekeurd voor mensen met obesitas die ook te kampen hebben met diabetes type 2 of hoge bloeddruk.

Nu het medicijn in de VS is goedgekeurd, vindt het zijn weg naar de rest van de wereld, want overal is obesitas een groot probleem voor de gezondheid.

650 miljoen mensen hebben ernstig overgewicht. Wereldwijd hebben meer mensen te kampen met zwaarlijvigheid dan met ondervoeding.

In de VS heeft ruim een op de drie mensen een BMI van meer dan 30, en dus ernstig overgewicht. In Europa behoort ‘slechts’ zo’n 15 procent van de bevolking tot deze categorie, maar het aantal neemt toe.

Als mensen met (ernstig) overgewicht 5-10 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraken, daalt hun risico op hart- en vaatziekten fors, en daarbij kan het nieuwe medicijn helpen.

Wegovy werkt door het hormoon GLP-1 na te bootsen, dat de hersencentra beïnvloedt die de eetlust reguleren. In vergelijking met andere medicijnen leidt Wegovy tot een gewichtsverlies dat twee tot drie keer zo groot is, en dat kennelijk aanhoudt zolang de behandeling duurt.

Net als bloeddrukverlagende medicatie moet de behandeling met Wegovy blijvend zijn.

Het medicijn is overigens niet helemaal nieuw. De werkzame stof in Wegovy heet semaglutide, en werd in 2017 goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2. Bovendien wordt het nu getest als middel tegen de dementieziekte alzheimer.