Suiker pakt aderverkalking aan

Aderverkalking is een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Maar wetenschappers zijn erin geslaagd de gevaarlijke cholesterolproppen op te lossen met een bekend koolhydraat, waardoor de cholesterol via de urine uit het lichaam verdwijnt.

Åreforkalkning top

Zo'n 30 procent van alle sterfgevallen wereldwijd is het gevolg van hart- en vaatziekten. En aderverkalking is binnen die categorie de grootste boosdoener.

Onlangs is een internationaal onderzoeksteam er echter in geslaagd de bron van aderverkalking – cholesterol – in de verstopte aderen van muizen op te lossen. Het middel? De koolhydraat cyclodextrine, die we onder andere kennen als additief in medicijnen en bepaalde Amerikaanse levensmiddelen.

Het resultaat is gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine en kan potentieel miljoenen mensenlevens redden.

WAT IS ADERVERKALKING?

Aderverkalking is een aandoening waarbij een afzetting van vet en kalk zich als een vettige brij aan de wand van bloedvaten hecht en in de loop der tijd verhardt tot een bindweefsel dat plaque wordt genoemd. Plaquevorming kan leiden tot een verminderde bloeddoorstroming en tot bloedproppen.

|

Verkalking van de hoofdslagader, de aorta, kan levensgevaarlijk zijn.

Cholesterol is een van de lipiden van het lichaam en is onder andere betrokken bij de aanmaak van celmembranen, geslachtshormonen en vitamine D. Door vet eten kan de hoeveelheid cholesterol in het bloed echter zo sterk stijgen dat de stof zich afzet in de bloedvaten. En dat leidt tot aderverkalking.

Cyclodextrine bestaat uit een aantal suikermoleculen en is een afbraakproduct van zetmeel. Het kan andere stoffen inkapselen en oplossen.

Koolhydraat halveert aderverkalking

De onderzoekers gaven muizen met een genetische aanleg voor aderverkalking voeding die rijk was aan cholesterol. Tegelijk gaven ze de muizen onderhuidse injecties met cyclodextrine.

Het team weet nog niet hoe cyclodextrine precies werkt, maar denkt dat het koolhydraat de macrofagen van het immuunsysteem helpt versterken en ervoor zorgt dat die de cholesterol beter kunnen afvoeren en vernietigen.

Bij de muizen in het experiment werd niet alleen minder cholesterol opgehoopt in de aderen, de reeds aanwezige hoeveelheid cholesterol werd ook met 45 procent verlaagd, en de lipide werd beter uitgescheiden via de urine.

Volgende stap: klinische tests

Vervolgens testten de onderzoekers cyclodextrine op een celmonster van een verkalkt bloedvat van een mens, met een even positief resultaat.

De volgende stap is het effect en de bijwerkingen van het koolhydraat grondig te testen via klinische studies.

De onderzoekers zijn optimistisch, omdat cyclodextrine al eerder is goedgekeurd voor gebruik door mensen en in de Verenigde Staten onder andere wordt toegepast om medicijnen in het lichaam op te lossen en cholesterol te verwijderen uit levensmiddelen als mayonaise, boter en snoep.