Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

VACCINATIE

De BMR-vaccinatie beschermt tegen mazelen, een ziekte die jaarlijks duizenden kinderlevens eist.

© Shutterstock
Geneeskunde - Medicijnen

3 goede redenen om je te laten inenten

Je kunt diverse goede argumenten aanvoeren om je te laten inenten, maar geen tegenargumenten. De bijwerkingen van het BMR-vaccin zijn bijvoorbeeld te verwaarlozen als je ze vergelijkt met de kinderziekten die je anders kunt krijgen.

1. Je bent volledig beschermd

Met één prikje ben jij of is je kind beschermd tegen een aantal dodelijke ziekten. De BMR-vaccinatie beschermt je bijvoorbeeld tegen mazelen, een ziekte die bij een op de 2500 mensen leidt tot een hersenvliesontsteking.

Ongeveer 95 procent van de mensen die de BMR-vaccinatie hebben gekregen, is levenslang beschermd tegen de mazelen, bof of rodehond.

Het immuunsysteem wordt niet sterker door een natuurlijke besmetting, iets wat sommige mensen ten onrechte denken. De vaccinatie geeft dezelfde weerstand tegen een virus of bacterie als wanneer je zelf de ziekte oploopt.

2. Je loopt minder risico

Er zijn tot op heden geen sterfgevallen geregistreerd die het gevolg waren van de vaccinatie. En ernstige bijwerkingen komen ook zelden voor.

De meest gebruikelijke klachten bij de BMR-vaccinatie zijn pijn en lichte koorts, en 5 procent van de gevaccineerden heeft een paar dagen last van huiduitslag.

Het risico als je een van de ziekten oploopt waar de vaccins tegen beschermen, is veel groter. De mazelen kostten bijvoorbeeld in 2016 wereldwijd 89.780 mensenlevens.

3. Je helpt de zwaksten

Vaccins bevatten dode of afgezwakte virussen en bacteriën en zijn daarom onschadelijk voor mensen die gezond zijn.

Voor kankerpatiënten en anderen met een verzwakt immuunsysteem is een vaccinatie niet zonder risico, maar zij hebben baat bij het feit dat anderen gevaccineerd zijn.

Hoe meer mensen namelijk gevaccineerd zijn, des te kleiner is de kans op besmetting voor de mensen die niet zelf gevaccineerd kunnen worden. Dit principe wordt ook wel groepsimmuniteit genoemd. Door je te laten vaccineren, help je dus ook anderen.

Lees ook:

Vaccination
Medicijnen

Mazelen zijn in opmars – vaccineer je kinderen

2 minuten
Medicijnen

Fraude gaf vaccins slechte reputatie

20 minuten
Vacciner fører ikke til autisme
Medicijnen

Groot onderzoek: Vaccinatie leidt NIET tot autisme

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg