3 goede redenen om je te laten inenten

Je kunt diverse goede argumenten aanvoeren om je te laten inenten, maar geen tegenargumenten. De bijwerkingen van het BMR-vaccin zijn bijvoorbeeld te verwaarlozen als je ze vergelijkt met de kinderziekten die je anders kunt krijgen.

VACCINATIE

De BMR-vaccinatie beschermt tegen mazelen, een ziekte die jaarlijks duizenden kinderlevens eist.

© Shutterstock

1. Je bent volledig beschermd

Met één prikje ben jij of is je kind beschermd tegen een aantal dodelijke ziekten. De BMR-vaccinatie beschermt je bijvoorbeeld tegen mazelen, een ziekte die bij een op de 2500 mensen leidt tot een hersenvliesontsteking.

Ongeveer 95 procent van de mensen die de BMR-vaccinatie hebben gekregen, is levenslang beschermd tegen de mazelen, bof of rodehond.

Het immuunsysteem wordt niet sterker door een natuurlijke besmetting, iets wat sommige mensen ten onrechte denken. De vaccinatie geeft dezelfde weerstand tegen een virus of bacterie als wanneer je zelf de ziekte oploopt.

2. Je loopt minder risico

Er zijn tot op heden geen sterfgevallen geregistreerd die het gevolg waren van de vaccinatie. En ernstige bijwerkingen komen ook zelden voor.

De meest gebruikelijke klachten bij de BMR-vaccinatie zijn pijn en lichte koorts, en 5 procent van de gevaccineerden heeft een paar dagen last van huiduitslag.

Het risico als je een van de ziekten oploopt waar de vaccins tegen beschermen, is veel groter. De mazelen kostten bijvoorbeeld in 2016 wereldwijd 89.780 mensenlevens.

3. Je helpt de zwaksten

Vaccins bevatten dode of afgezwakte virussen en bacteriën en zijn daarom onschadelijk voor mensen die gezond zijn.

Voor kankerpatiënten en anderen met een verzwakt immuunsysteem is een vaccinatie niet zonder risico, maar zij hebben baat bij het feit dat anderen gevaccineerd zijn.

Hoe meer mensen namelijk gevaccineerd zijn, des te kleiner is de kans op besmetting voor de mensen die niet zelf gevaccineerd kunnen worden. Dit principe wordt ook wel groepsimmuniteit genoemd. Door je te laten vaccineren, help je dus ook anderen.