Shutterstock
Volle blaas

Kan je blaas knappen als je je plas te lang ophoudt?

Volgens de overlevering stierf de astronoom Tycho Brahe omdat hij zijn plas te lang ophield en zijn blaas knapte. Maar kan een blaas eigenlijk wel knappen?

Geknapte blaas

Een gezonde blaas kan vrijwel niet knappen doordat iemand zijn plas te lang ophoudt. Maar als je de druk op de blaas vaak te laat verlicht, kan dat wel schadelijk zijn.

Door de overbelasting wordt de blaas op den duur slap, waardoor hij niet goed meer kan worden geleegd. Bovendien stijgt het risico op een pijnlijke blaas- of urineweginfectie – een probleem dat vooral bekend is bij chauffeurs die langdurig onderweg zijn.

Blaas is flexibel orgaan

De aandrang om te plassen ontstaat als zenuwcellen aan de binnenkant van de blaas een seintje sturen naar de hersenen dat de blaas vol dreigt te raken.

Als je dan nog niet wilt plassen, moet je bewust de sluitspier tussen de blaas en de urineleider aanspannen.

Blaas – Kan je blaas knappen?

Je blaas zet uit als hij vol urine loopt. De blaas van een volwassene kan circa een halve liter plas bevatten. Je voelt al aandrang om te plassen als je blaas ongeveer halfvol zit. Kleine zenuwcellen aan de binnenkant van de blaas sturen impulsen naar de hersenen, waardoor de spieren in de urinebuis zich openen.

© Ken Ikeda Madsen

Probeer je zelfs als het pijn doet je plas op te houden, dan zal het zenuwstelsel dit bevel uiteindeljk negeren en plas je in je broek.

Blaas beschermt zichzelf tegen knappen

Zenuwcellen registreren volle blaas
© Ken Ikeda Madsen

Zenuwcellen registreren volle blaas

Zenuwcellen aan de binnenkant van de blaas (rode cirkel) registreren het als de blaas volloopt. Via het ruggenmerg gaat er een bericht naar de hersenen, waardoor je de aandrang gaat voelen om te plassen.

Hersenen krijgen bericht over aandrang om te plassen
© Ken Ikeda Madsen

Hersenen krijgen bericht over aandrang om te plassen

De hersenen besluiten of het op dat moment mogelijk is om te plassen. Is dat niet het geval, dan sturen ze een seintje naar de sluitspieren om de plas op te houden.

De sluitspieren gehoorzamen de hersenen – tot op zekere hoogte
© Ken Ikeda Madsen

De sluitspieren gehoorzamen de hersenen – tot op zekere hoogte

De sluitspieren geven gehoor aan het bevel en trekken zich lange tijd samen. Maar uiteindelijk geven ze toe en laten ze het vocht eruit voordat de blaas schade oploopt.

Alcohol kan geknapte blaas veroorzaken

Bij zeer dronken mensen kan de blaas knappen doordat de alcohol de normale lichaamsfuncties belemmert, waaronder de aandrang om te plassen. Dit gebeurt echter hoogst zelden.

Naast zeer dronken mensen lopen ook mensen met een kunstblaas van bijvoorbeeld darmweefsel risico op een geknapte blaas. Bij hen werken de receptoren niet die registreren hoe vol de blaas zit.

Het is dan ook belangrijk dat deze patiënten goed in de gaten houden hoeveel ze drinken, zodat ze weten wanneer het tijd is om hun blaas te legen.

Een blaas kan ook knappen als je bij een ongeluk een harde klap op een volle blaas krijgt.

Een geknapte blaas is te behandelen

Als je blaas knapt, stroomt de urine de buikholte in. Dat is pijnlijk, maar niet heel gevaarlijk, want tegenwoordig kunnen artsen het vocht eruit pompen en de schade herstellen.

Als de urine niet weggepompt wordt, kunnen er echter ernstige infecties ontstaan.

Tycho Brahe - geknapte blaas

De Deense astronoom Tycho Brahe stierf in 1601 plotseling. Wetenschappers die in 2010 zijn skelet onderzochten, concludeerden dat een blaasontsteking waarschijnlijk de oorzaak was.

© Shutterstock