Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan je blaas knappen?

Het verhaal gaat dat de Deense astronoom Tycho Brahe stierf doordat hij te lang wachtte met naar de wc gaan, waardoor zijn blaas knapte. Kan dat echt?

Shutterstock

Een gezonde blaas kan vrijwel niet knappen doordat iemand zijn plas te lang ophoudt. Maar als je de druk op de blaas vaak te laat verlicht, kan dat wel schadelijk zijn.

Door de overbelasting wordt de blaas op den duur slap, waardoor hij niet goed meer kan worden geleegd. Bovendien stijgt het risico op een pijnlijke blaas- of urineweginfectie – een probleem dat vooral bekend is bij chauffeurs die langdurig onderweg zijn.

Blaas is flexibel orgaan:

De blaas zet uit naarmate hij met urine wordt gevuld, en een volwassen blaas kan tot een halve liter plas bevatten. De aandrang om te plassen ontstaat echter al wanneer de blaas nauwelijks halfvol is. Kleine zenuwcellen aan de binnenkant van de blaas sturen signalen naar de hersenen, die ervoor zorgen dat de spieren rond de urinebuis zich openen.

© Ken Ikeda madsen & Shutterstock

De aandrang om te plassen ontstaat als zenuwcellen aan de binnenkant van de blaas een seintje sturen naar de hersenen dat de blaas vol dreigt te raken.

Als je dan nog niet wilt plassen, moet je bewust de sluitspier tussen de blaas en de urineleider aanspannen.

Probeer je zelfs als het pijn doet je plas op te houden, dan zal het zenuwstelsel dit bevel uiteindeljk negeren en plas je in je broek.

Blaas beschermt zichzelf tegen knappen:

  • Zenuwcellen aan de binnenkant van de blaas (rode cirkel) registreren het als de blaas volloopt. Via het ruggenmerg gaat er een bericht naar de hersenen, waardoor je de aandrang gaat voelen om te plassen.

  • De hersenen besluiten of het op dat moment mogelijk is om te plassen. Is dat niet het geval, dan sturen ze een seintje naar de sluitspieren om de plas op te houden.

  • De sluitspieren geven gehoor aan het bevel en trekken zich lange tijd samen. Maar uiteindelijk geven ze toe en laten ze het vocht eruit voordat de blaas schade oploopt.

In zeer zeldzame gevallen kan het voorkomen dat de blaas knapt, als iemand zo dronken is dat de alcohol alle normale lichaamsfuncties buitenspel heeft gezet – waaronder de aandrang om te plassen.

Daarnaast lopen mensen met een kunstblaas van bijvoorbeeld darmweefsel het risico dat hun blaas knapt. In dat geval zijn de receptoren uitgeschakeld die registeren hoeveel vocht de blaas bevat.

Daarom is het belangrijk dat deze mensen zelf goed in de gaten houden hoeveel ze drinken, zodat ze weten wanneer ze naar de wc moeten.

Als de blaas knapt, loopt de urine de buikholte in. Dat is pijnlijk, maar in principe ongevaarlijk, want artsen kunnen het vocht er tegenwoordig uit pompen en de schade herstellen.

De Deense astronoom Tycho Brahe stierf in 1601 plotseling. Wetenschappers die in 2010 zijn skelet onderzochten, concludeerden dat een blaasontsteking waarschijnlijk de oorzaak was.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg