Jouw migraine is te wijten aan een vitaminegebrek

Rond 1 miljard mensen wereldwijd hebben last van knallende hoofdpijn – maar dat kan gauw voorbij zijn. Onderzoekers hebben mogelijk achterhaald waardoor we migraine krijgen.

migræne

Vreselijke hoofdpijn, misselijkheid, zichtproblemen en overgevoeligheid voor licht, geluid, geur en aanrakingen.

Migraine is meer dan een zware hoofdpijn, en volgens de WHO heeft zo'n 15 procent van de wereldbevolking last van de hevige symptomen.

Het was lange tijd een raadsel voor de wetenschap waar de verlammende pijn vandaan komt, maar er lijkt dan toch een doorbraak te hebben plaatsgevonden.

Hersenen komen vitaminen tekort

Uit een onderzoeksproject dat is gepresenteerd op de jaarvergadering van de American Headache Society blijkt een duidelijk verband tussen migraine en een gebrek aan bepaalde vitaminen.

In het bijzonder gaat het om vitamine D, riboflavine (ook bekend als vitamine B2), foliumzuur en co-enzym Q10.

Tijdens het onderzoek zijn 7691 mensen getest op hun vitaminegehalte, en vervolgens zijn de resultaten vergeleken met hun vatbaarheid voor migraine.

De onderzoekers van het project denken dat de hersenen de hevige symptomen op gang brengen om je ervan te doordringen dat je een tekort hebt aan een of meer van deze vitaminen.

Leer meer over de elektrische supercomputer die zich onder je schedel bevindt in Wetenschap in Beeld.

Vooral vrouwen hebben er last van

De bonkende, vaak eenzijdige hoofdpijn is bij mannen en vrouwen verschillend, en vrouwen hebben er veel meer last van.

Volgens het onderzoeksproject komt dit doordat vrouwen sterker reageren op een gebrek aan co-enzym Q10. Mannen hebben op hun beurt meer last van een gebrek aan vitamine D, maar hier is makkelijker aan te komen.

De wetenschappers benadrukken echter dat ze nog meer onderzoek moeten doen op dit gebied voordat ze – op de lange termijn dus – een doelgerichte kuur tegen migraine kunnen ontwikkelen.

Met Wetenschap in Beeld leer je meer over verborgen zintuigen, elektrische signalen en miljoenen witte en rode bloedcellen die zich een slag in de rondte werken om jou in leven te houden.