Hyperactief centrum laat je stotteren

Twee hersencentra sturen de spraak aan. Communiceren ze niet goed, dan ga je stotteren.

Hier wordt onze spraak aangestuurd.
© Anatomography

Zo’n 1 procent van de volwassenen stottert. En nu beginnen we de oorzaak daarvan te ontdekken.

Diverse onderzoeken wijzen erop dat het komt door een verstoring in de samenwerking tussen twee hersencentra aan weerszijden van de frontale kwab.

Het centrum in de linkerhersenhelft stuurt de spraakbewegingen aan, terwijl het bijbehorende centrum in de rechterhersenhelft spraak remt.

Scan toont hyperactiviteit

Een Duits Max Planck-instituut scande de hersenen van stotteraars terwijl die zich voorstelden dat ze de namen van de maanden uitspraken.

Een controlegroep deed hetzelfde. Bij de stotteraars ontstond hyperactiviteit in het hersencentrum rechts, die de activiteit remde in het centrum links.

Bij niet-stotteraars was de activiteit veel meer in balans.

Fout zit rechts

De verklaring van stotteren moet dus waarschijnlijk worden gezocht in de rechterhersenhelft. De scans lieten ook zien dat bij de stotteraars een bepaalde zenuwbundel vanuit het rechterhersencentrum zeer actief was. Hoe erger het stotteren, hoe actiever deze zenuwbundel.

Waarschijnlijk brengen juist deze zenuwen geblokkeerde signalen over van de rechterhersenhelft naar de linker en zijn zij er dus de oorzaak van dat iemand stottert.