Hoe zou jij het doen als proefkonijn?

De wetenschap zoekt proefkonijnen via Facebook. Zo wordt er geld bespaard op de werving van proefpersonen – geld dat dan naar het échte onderzoek kan.

6 april 2017

Het idee ontstond aan de afdeling humane biologie van MUMC+/Maastricht Universiteit. Promovendus Max Vogel vond het jammer dat er zo veel subsidiegeld ging zitten in het werven van geschikte proefpersonen. 

Help onderzoek via Facebook

Daarom heeft Max Vogel nu een Facebookpagina ingericht: Help onderzoek. Daarop kun je kijken voor welke wetenschappelijke onderzoeken er proefpersonen worden gezocht. 

Bij elk onderzoek staat een precieze beschrijving van de mensen die gezocht worden, zoals mannen van 40-60 jaar met overgewicht, aanstaande moeders of sporters van 18-35 jaar.

Ook voor wetenschappers zelf

Als je wetenschapper bent, kun je ook terecht op Help onderzoek – daar kun je een onderzoek indienen waarvoor je proefpersonen zoekt.

Meer geld voor onderzoek

Door proefpersonen te werven via Facebook, hoeven onderzoekers niet zo veel van hun vaak schaarse subsidiegeld te steken in het zoeken van geschikte mensen. 

Het kan namelijk een hele klus zijn om mensen met diabetes te vinden die willen meewerken aan een onderzoek naar het verband tussen suikerziekte en kou. Of mensen met overgewicht die bereid zijn een tijd lang een voedingssupplement in te nemen.

Als mensen zich zelf via Facebook aanmelden voor onderzoek, wordt er een hoop geld bespaard. Geld dat dan aan het échte onderzoek besteed kan worden.

... en het hoeft niet voor niets 

Door aan wetenschappelijk onderzoek mee te doen, help je de wetenschap, patiënten – en jezelf, want je hoeft het allemaal niet voor niets te doen. 

Bij elk onderzoek staat vermeld welk bedrag je eraan overhoudt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: