Het beste middel tegen schimmel staat in je koelkast

Het beste middel tegen een schimmelinfectie staat mogelijk al in je koelkast. Wetenschappers hebben ontdekt dat doodgewone bakkersgist en melkzuurbacteriën uit yoghurt stoffen uitscheiden die schimmels een halt toeroepen.

Schimmelkuur

In de toekomst kunnen stoffen uit yoghurtbacteriën een jeukende schimmelinfectie een halt toeroepen.

© Thomas Arnoldi

Je lichaam zit vol schimmels.

Cellen van het geslacht Candida leven bij circa de helft van alle mensen in de mond, een op de vijf vrouwen heeft schimmels in haar vagina en bij een grote meerderheid zitten ze op de huid en in de darmen.

Normaal gezien levert dit echter geen problemen op. De schimmels gedijen op de huid en slijmvliezen, waar ze suikerhoudende afvalstoffen eten en vreedzaam samenleven met andere micro-organismen.

Een kleine verandering van het milieu kan ze echter plotseling omzetten in een agressief leger, dat het lichaam aanvalt en een infectie veroorzaakt.

Maar nu hebben wetenschappers een nieuw middel tegen schimmels ontdekt, dat al jaren onder hun neus staat. In de koelkast.

Stoffen gaan in de tegenaanval

Proeven uit 2017 tonen aan dat melkzuurbacteriën uit yoghurt encellen uit gist stoffen uitscheiden die de schimmelinvasie afslaan.

Deze resultaten zijn zo nieuw dat de stoffen nog geen naam hebben. Maar de onderzoekers weten hoe ze de aanval van de schimmels dwarsbomen.

De schimmel begint zijn offensief door een soort anker te vormen dat zich aan het weefsel hecht. Dan kan de schimmel zich op twee manieren ontwikkelen:

  1. Hij kan uitgroeien tot lange hyfen – schimmeldraden die het weefsel binnendringen.
  2. De schimmelcellen kunnen samenklonteren tot een biofilm, een membraan dat het weefsel afsluit.

De stoffen blokkeren een aantal schimmelgenen, waardoor de schimmels de wapens die ze nodig hebben voor de aanval niet kunnen ontwikkelen.