Helft van de wereldbevolking is bijziend in 2050
Onderzoekers denken dat ons zicht verslechtert doordat we te weinig buitenshuis zijn.

Bijziendheid komt vaker voor dan ooit, en als de trend doorzet, zal in 2050 een op de twee mensen bijziend zijn.
Tot deze conclusie komt een onderzoeksteam gesteund door het Brien Holden Vision Institute na een analyse van wereldwijde data.
De wetenschappers vergeleken data van 145 kleinere studies naar bijziendheid bij in totaal 2,1 miljoen proefpersonen.
Ze stelden vast dat het aantal bijzienden wereldwijd is toegenomen van ongeveer 1,5 miljard in 2000 tot 2 miljard nu.
Als het aantal bijzienden blijft stijgen volgens de voorspelling van de wetenschappers, zullen er in 2050 4,75 miljard bijzienden zijn – op dat moment vermoedelijk de helft van de wereldbevolking.
Ga meer naar buiten
De verklaring moeten we wellicht zoeken in onze moderne levensstijl, waarbij we vooral binnenshuis verblijven.
De onderzoekers kunnen geen rechtstreeks verband aantonen tussen beeldschermwerk en bijziendheid, maar ze kunnen wel bewijzen dat een verblijf van twee uur per dag in de buitenlucht het risico op het ontwikkelen van bijziendheid significant terugbrengt.
Ze leggen uit dat het niet zeker is waardoor het positieve effect van een verblijf buitenshuis precies veroorzaakt wordt. Het zou kunnen dat we buiten verder kijken, of dat het zonlicht een gunstige chemische reactie in het oog opwekt.
Twee uur is genoeg
Het positieve effect staat echter buiten kijf, zo bezweren ze.
'… Het is algemeen geaccepteerd dat het een beschermend effect heeft om minstens twee uur per dag buiten door te brengen,' zegt Kovin Naidoo tegen de Huffington Post.
Als je maar twee uur per dag buiten doorbrengt, maakt het niet zo veel uit wat je de rest van de dag doet. Het negatieve effect van een kantoorbaan of een studie waarbij je veel moet lezen wordt dus gecompenseerd door twee uur in de buitenlucht.
Dit vormt tevens een verklaring voor het feit dat bijziendheid zeer veel voorkomt bij Aziatische kinderen, die vaak de hele dag studeren en niet gestimuleerd worden om buiten te spelen.
In veel Aziatische landen is meer dan 80 procent van de jongvolwassenen nu bijziend.