Shutterstock

Hartslag remt het reactievermogen

Het kan onverstandig zijn om achter het stuur plaats te nemen als je net hebt gesport of als je opgewonden bent. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek, waarbij tijdens een virtuele autorit het hartritme van een aantal proefpersonen werd gemeten.

Automobilisten hebben een grotere kans op brokken wanneer een onverwachte situatie samenvalt met hun hartslag.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Britse University of Sussex. Proefpersonen maakten een virtueel ritje voor een beeldscherm terwijl hun hartritme werd gemeten.

Proefpersonen maakten meer fouten

Onderweg doken er plotseling obstakels op, die zo werden getimed dat ze precies samenvielen met een hartslag of juist optraden tussen twee hartslagen.

© Shutterstock

DE HARTSLAG

De hartslag, ook systole genoemd, is een samentrekking van de hartspier die in rust ca. 60 keer per minuut optreedt.

De reactiesnelheid bleek zodanig te zijn afgenomen tijdens een hartslag dat de proefpersonen gedurende het rijden vaker fouten maakten.

De hartslag bestaat uit het samentrekken van het hart. We spreken dan van systole. Als dat gebeurt, heeft dat blijkbaar invloed op een aantal hersenfuncties.

Een onverwachte situatie in het verkeer wordt nog gevaarlijker als hij samenvalt met de hartslag van de automobilist. Wanneer het hart klopt, daalt de reactiesnelheid.

© Shutterstock

Eerder bleek al uit proeven van dezelfde onderzoekers dat de pijnregistratie tijdens de systole zwakker wordt en dat we woorden die we tijdens een hartslag te zien krijgen, minder goed onthouden dan anders.

Snelle hartslag kan gevaarlijk zijn

De onderzoekers weten niet zeker hoe dat komt, maar ze vermoeden dat de oorzaak ligt bij zogeheten baroreceptoren in de grote bloedvaten.

Die worden geactiveerd tijdens de systole en sturen een bericht over de bloeddruk naar de hersenen, dat andere signalen verstoort.

Uit de resultaten blijkt dat het niet handig is om achter het stuur te kruipen vlak na het sporten of als je boos of opgewonden bent.