TEK Image/Getty Images

Gifsponzen en kannibaalcellen vernietigen dodelijke bacteriën

Over een tijd werken de klassieke antibiotica niet meer, en dus moeten we nieuwe oplossingen bedenken om te voorkomen dat de medische wetenschap terugvalt op middeleeuwse praktijken.

Over de hele wereld worden nieuwe soorten antibiotica ontwikkeld waar resistente bacteriën zich niet tegen kunnen wapenen. Dit zijn de drie meestbelovende oplossingen.

1. Bacteriën bestrijden met bacteriën

De bdellovibrio bacteriovorus dringt andere bacteriën binnen en eet ze van binnenuit op.

© Alfred Pasieka/Photolibrary/Getty Images

Het Amerikaanse leger heeft de kannibaalbacterie bdellovibrio bacteriovorus ontdekt. Deze bacterie dringt andere bacteriën binnen en eet ze van binnenuit op – ook multiresistente bacteriën.

En het is nagenoeg onmogelijk om hier resistent tegen te worden, omdat er meer voor nodig is dan één toevallige mutatie.

2. Nanosponzen nemen gifstoffen op

© Shutterstock

Wetenschappers van de University of California San Diego hebben nanodeeltjes ontwikkeld die in de bloedsomloop van patiënten kunnen worden geïnjecteerd. Deze deeltjes zijn vermomd als rode bloedcellen en trekken de gifstoffen van bacteriën aan.

Vervolgens nemen ze deze gifstoffen op, zodat ze geen schade meer kunnen veroorzaken in het lichaam. Maar dit geneesmiddel doodt de bacteriën niet, waardoor ze geen reden meer hebben om resistent te worden.

3. Virus maakt bacteriën weer kwetsbaar

Bacteriofagen zetten zich vast op het celoppervlak van de bacteriën. Vervolgens injecteren ze deze met hun genetisch materiaal dat het bacterieel DNA vervangt.

© Thierry Berrod/Mona Lisa Production/Science Photo Library

Met de gentechniek CRISPR kunnen wetenschappers de genen die resistentie veroorzaken identificeren en elimineren.

Daarom willen ze CRISPR aanbrengen op zogenoemde bacteriofagen – een bepaald soort virus dat gespecialiseerd is in het overnemen van bacteriecellen.

Dit virus injecteert CRISPR in resistente bacteriën, waardoor ze weer kwetsbaar worden voor antibiotica.