Over de hele wereld worden nieuwe soorten antibiotica ontwikkeld waar resistente bacteriën zich niet tegen kunnen wapenen. Dit zijn de drie meestbelovende oplossingen.
1. Bacteriën bestrijden met bacteriën
Het Amerikaanse leger heeft de kannibaalbacterie bdellovibrio bacteriovorus ontdekt. Deze bacterie dringt andere bacteriën binnen en eet ze van binnenuit op – ook multiresistente bacteriën.
En het is nagenoeg onmogelijk om hier resistent tegen te worden, omdat er meer voor nodig is dan één toevallige mutatie.
2. Nanosponzen nemen gifstoffen op
Wetenschappers van de University of California San Diego hebben nanodeeltjes ontwikkeld die in de bloedsomloop van patiënten kunnen worden geïnjecteerd. Deze deeltjes zijn vermomd als rode bloedcellen en trekken de gifstoffen van bacteriën aan.
Vervolgens nemen ze deze gifstoffen op, zodat ze geen schade meer kunnen veroorzaken in het lichaam. Maar dit geneesmiddel doodt de bacteriën niet, waardoor ze geen reden meer hebben om resistent te worden.
3. Virus maakt bacteriën weer kwetsbaar
Met de gentechniek CRISPR kunnen wetenschappers de genen die resistentie veroorzaken identificeren en elimineren.
Daarom willen ze CRISPR aanbrengen op zogenoemde bacteriofagen – een bepaald soort virus dat gespecialiseerd is in het overnemen van bacteriecellen.
Dit virus injecteert CRISPR in resistente bacteriën, waardoor ze weer kwetsbaar worden voor antibiotica.