Dodelijke moleculen

Vergif voor de cellen: Sterke gifstoffen als arsenicum en polonium vallen de bouwstenen van het lichaam aan: de cellen. Lees hier hoe de gevaarlijkste giffen van de wereld werken.

Polonium

De best werkende giffen vallen de kleinste bouwstenen in ons lichaam aan: de cellen. Doelgericht zoeken ze een molecuul op, die ze veranderen – met gruwelijke gevolgen. Want zelfs de kleinste moleculaire wijziging in de lichaamscellen kan dodelijk zijn. In een paar minuten worden de bloedbanen geblokkeerd, organen vallen uit en cellen storten in. Tot de dood erop volgt.

Onschuldig en toch dodelijk

Anders dan andere radioactieve deeltjes dringen de stralingsdeeltjes van polonium-210 niet door de menselijke huid heen. Maar als het gif in het lichaam komt, via voedsel bijvoorbeeld, is het extreem dodelijk. De stof hecht zich snel aan de milt, nieren en lever, die gebombardeerd worden met de korte radioactieve golven die polonium afgeeft als het vervalt.

De eerste symptomen treden op in de snelgroeiende haarcellen van het lichaam, waardoor het slachtoffer kaal wordt. Daarna tast polonium de lever, milt en het hart aan.

Wil je meer weten over gif? Hier is de lijst van de giftigste stoffen op aarde.

Arseen remt de toevoer van energie naar de cellen

Het element arseen met atoomnummer 33 kan in een aantal giffen veranderen. Die verhinderen dat de cellen ATP aanmaken, een stof die energie in de cellen vervoert.

Zonder ATP branden de cellen op, en door de massale celdood laten de zenuwen en alle vitale organen het afweten. Een slachtoffer kan de vergiftiging in minder ernstige gevallen te boven komen door de darmen te spoelen met glucoseoplossingen, die het arseen aan het lichaam onttrekken.