Bij dit type kanker, glioblastoom, veranderen de hersencellen in stamcellen, die zich vervolgens ongecontroleerd delen en heel snel een tumor vormen.
Mensen bij wie glioblastoom is vastgesteld, overlijden vaak binnen slechts 20 maanden.
Nu snappen we waarom het virus een voorkeur heeft voor kankercellen
Eerdere experimenten hadden al aangetoond dát het zikavirus de kankerstamcellen kan aanvallen, maar niet hóé. Dat is nu wel duidelijk.
Op het oppervlak van de virusdeeltjes zitten bepaalde eiwitten, die op moleculen op de stamcellen passen – als een sleutel in een slot. Zo kan het virus de cellen binnendringen.
De onderzoekers bestudeerden het slot met de naam ‘avß5’ en ontdekten dat dit uit twee zogeheten receptoren bestaat: ‘av’ en ‘ß5’.
Alleen als het zikavirus met zijn eiwitten op beide receptoren aangrijpt, kan het naar binnen.
Ontdekking biedt hoop op effectieve behandeling voor hersenkanker
In het laboratorium werd onderzocht hoe goed het virus gezonde en kankerstamcellen kon binnendringen. Het bleek dat kankerstamcellen vaker werden binnengedrongen.
De verklaring is dat de kankercellen veel av- en ß5-receptoren hebben, terwijl de gezonde cellen veel av-receptoren hebben, maar slechts weinig ß5.
Hopelijk kan het zikavirus dankzij deze ontdekking zo worden aangepast dat het tumoren nog beter kan bestrijden, zonder ook de gezonde cellen aan te vallen.