Tot 10 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft endometriose.
Dat is een aandoening waarbij weefsel van de binnenkant van de baarmoeder ook elders in het lichaam voorkomt, zoals in de eierstokken, de organen en het bekken.
Dit kan pijnlijk zijn en de kans om zwanger te worden verminderen.
Onderzoekers van de University of California zijn er nu achter hoe dat laatste komt.
Via proeven op muizen ontdekten ze dat de aandoening te maken heeft met een tekort aan het eiwit HDAC3. Dit bepaalt mogelijk of een bevruchte eicel zich aan de baarmoeder hecht en zich kan ontwikkelen.

HDAC3-gebrek voorkomt dat een bevruchte eicel zich aan de baarmoederwand kan hechten.
Bij muizen die veel van dit eiwit hadden, hechtte het eitje zich aan de baarmoeder, maar bij muizen met een tekort eraan ging het eitje door de baarmoeder heen zonder contact te maken met de baarmoederwand en zich te hechten.
Daardoor konden deze muizen niet zwanger worden.
Nieuwe kennis kan tot behandeling leiden
De onderzoekers denken dat het eiwit de activiteit van een heel aantal genen reguleert die samen bepalen of de baarmoeder een bevruchte eicel kan ontvangen. Zo onderdrukt het eiwit genen die betrokken zijn bij de vorming van collageen, de vezels waaruit pezen, huid en botten bestaan.
Vrouwen met weinig HDAC3 hebben daardoor veel collageen in de baarmoeder, en dat verstoort de veranderingen die gewoonlijk met zwangerschap gepaard gaan.
De kennis kan leiden tot nieuwe behandelingen voor endometriose en onvruchtbaarheid.