Dit werkt tegen migraine

Wereldwijd lijden bijna een miljard mensen aan migraine. Maar vanaf nu is die vreselijke hoofdpijn mogelijk verleden tijd. Wetenschappers ontdekten dat een dieet met weinig koolhydraten het aantal aanvallen aanzienlijk kan terugdringen.

Migraine top

Iedereen die wel eens migraine heeft gehad, weet hoe verlammend en invaliderend dat kan zijn.

Maar er is goed nieuws.

Een team onderzoekers uit Italië heeft namelijk ontdekt dat een bepaald dieet de vervelende aanvallen sterk in aantal kan doen afnemen.

Na een maand al resultaat

100 vrouwen met migraine die graag wilden afvallen, werden zes maanden lang op een dieet gezet van weinig koolhydraten en weinig vet – een zogeheten streng koolhydraatarm ketogeen dieet of VLCKD.

Al na een maand daalde het gemiddelde aantal migraineaanvallen van 5,11 dagen naar 0,91 dagen migraine per maand. En ook de duur van de aanvallen nam af.

Lichaam gaat ketonen aanmaken

Door verminderde inname van koolhydraten wordt het lichaam gedwongen om zogenoemde ketonen als energiebron te gaan aanmaken in plaats van glucose, waar het lichaam veel slechter mee om kan gaan.

Dat is mogelijk de verklaring voor het opvallende resultaat, denkt hoofdonderzoeker Cherubino di Lorenzo van de Sapienza-universiteit in Rome.

'Onze hypothese is dat de combinatie van ketonen en de gewijzigde glucoserespons kan leiden tot het opvallend gunstige effect dat we bij onze patiënten hebben waargenomen,' zegt hij tegen Researchgate.