Shutterstock

Darmbacteriën produceren te veel alcohol

Een speciale bacterie kan de darmen veranderen in een microbrouwerij en een van de meest voorkomende leverziekten veroorzaken. Dat is de conclusie van het onderzoek naar een zeldzaam geval, waarbij een patiënt lange tijd stomdronken was zonder alcohol te hebben gedronken.

Een bepaalde stam van een bekende darmbacterie veroorzaakt mogelijk een ernstige leverziekte, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Wetenschappers van het Capital Institute of Pediatrics in China ontdekten de bacterie bij een patiënt die aan de zeer zeldzame aandoening ABS leed.

Dat staat voor auto-brewery syndrome, waarbij er in de darmen alcohol aangemaakt wordt. Bij de patiënt ontstond er zo veel dat hij stomdronken was zonder een druppel te hebben gedronken.

Bacterie veranderde darmen in brouwerij

De onderzoekers dachten dat het syndroom te wijten is aan een infectie met gistcellen, maar toen ze de darmflora van de patiënt onder de loep namen, vonden ze geen sporen van gist.

Wel troffen ze een bijzondere variant van de bacterie Klebsiella pneumoniae aan, die 4 tot 6 keer zo veel alcohol produceert als normaal.

Klebsiella pneumoniae kan zo veel alcohol aanmaken in de darmen dat de lever schade oploopt.

© Eye of Science/SPL

De patiënt was niet alleen dronken, maar had ook een ontstoken en vervette lever.

De wetenschappers spoorden meer mensen met deze symptomen op en onderzochten hun bacteriestammen.

Mogelijke oorzaak van gangbare leverziekte

Maar liefst 60 procent bleek varianten van de bacterie bij zich te dragen die meer alcohol dan normaal aanmaken.

Toen muizen de gevaarlijke bacterie in hun darmen kregen, ontwikkelden ze precies dezelfde symptomen als de patiënten.

Leververvetting is de meest- voorkomende leveraandoening ter wereld, en de nieuwe ontdekking geeft aan dat de oorzaak soms in de darmflora gezocht moet worden.

Dan kan de ziekte doelgericht met antibiotica worden bestreden.