bloeddruppel

Darmbacterie maakt elke bloedgroep universeel

Een bepaald enzym in je darmen verteert de suikers op het oppervlak van rode bloedcellen. Onderzoekers willen dit enzym zo ontwikkelen en opkweken dat in de toekomst iedereen bloed kan geven aan iedereen.

Elk jaar wordt er wereldwijd ongeveer 112,5 miljoen keer bloed gedoneerd.

Maar helaas is niet elke bloedgroep geschikt voor elke patiënt.

Bij bloedgroep A, B en AB bevat het oppervlak van de rode bloedcellen verschillende suikers, zogenoemde antigenen.

Als je bloed met een andere bloedgroep krijgt, valt je afweersysteem de antigenen in dit bloed aan en dat is levensgevaarlijk.

0 is de enige bloedgroep zonder antigenen. Dit type is dus voor elke ontvanger geschikt en bij bloedbanken zeer gewild.

Alle bloedgroepen worden groep 0

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt hoe ze elke bloedgroep kunnen omzetten in type 0. De oplossing
ligt in onze darmen.

Op de darmwand zitten suikers die sprekend op antigenen lijken. En in de darmen bevinden zich bacteriën die die suikers afbreken met behulp van speciale enzymen.

Dit is een win-winsituatie voor mens en bacterie: zij leven van de suiker uit onze darmwand en ze helpen ons met de spijsvertering.

Enzymen eten buitenste bloedcellaagje op

Bacteriën in je darmen bevatten de genetische code voor enzymen die de antigenen op het oppervlak van rode bloedcellen kunnen verwijderen.

©

Darmbacteriën leveren recept

Darmbacteriën (groene schil) bevatten genen (blauwe en gele spiralen) die coderen
voor enzymen die bepaalde suikers in de darmwand kunnen afbreken.

bloedgroep
© Shutterstock

Enzymen zuiveren het bloed

Op de rode bloedcellen zitten zogeheten antigenen (gele en blauwe staafjes), die lijken op de suikers in je darmen. De antigenen bevinden zich in het bloed van mensen met bloedgroep A, B en AB. Als enzymen uit de darmen (gele en blauwe bolletjes) bloedcellen met antigenen tegenkomen, verwijderen ze die, waardoor de rode bloedcellen geen antigenen meer bevatten.

blodpose
©

Schoon bloed is universeel

Als de antigenen uit de bloedcellen zijn gehaald, zijn die geschikt voor iedereen, net als bloedgroep 0, die van nature geen antigenen bevat.

De onderzoekers gebruikten het DNA van de bacteriën om de enzymen te synthetiseren. Toen ze de enzymen loslieten op rode bloedcellen met antigenen bleek de antigenen 30 keer beter werden verwijderd dan met eerder gemaakte enzymen.

Alle bloeddonaties moeten afzonderlijk worden behandeld om het risico op de verspreiding van infecties te voorkomen. De enzymen moeten dus in grote hoeveelheden en goedkoop kunnen worden geproduceerd. De onderzoekers willen de enzymen nu op grotere schaal testen en alleen verdergaan met de bacteriën die de effectiefste enzymen produceren.