Shutterstock

Beschermt het oude pokkenvaccin ook tegen apenpokken?

Werkt het vaccin dat decennia terug het pokkenvirus heeft uitgeroeid ook tegen apenpokken? En zijn mensen die toen zijn ingeënt nog steeds beschermd?

De pokken waren een van de dodelijkste virusziekten in de geschiedenis: naar schatting stierf circa 30 procent van de mensen die besmet raakten. Daarom werd er in 1959 een mondiaal vaccinatieprogramma gestart, en in 1980 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de wereld pokkenvrij.

Maar nu verspreidt zich een soortgelijk virus: apenpokken.

Oud vaccin is voor 85% effectief

Net als pokken behoren apenpokken tot de pokkenvirusfamilie. Er is een nieuw vaccin tegen apenpokken ontwikkeld, Jynneos.

Maar de vraag overstijgt het aanbod, en daarom is er voorgesteld om het oude pokkenvaccin ook in te zetten.

Beide vaccins bevatten een pokkenvirus, het vacciniavirus, dat gewoonlijk runderen besmet. Het virus wordt gebruikt omdat het vrijwel onschadelijk is voor de mens, maar wel het immuunsysteem stimuleert om antistoffen aan te maken tegen pokkenvirussen in het algemeen.

De antistoffen zijn dus werkzaam tegen zowel pokken als apenpokken.

Artsen zijn echter huiverig om het oude pokkenvaccin te gebruiken omdat dit in tegenstelling tot de nieuwe variant levend virus bevat.

Na de vaccinatie moet de prikplek daarom met zorg behandeld worden, want alles wat ermee in contact is geweest (kleding, pleisters) kan het virus verspreiden.

Mensen die het pokkenvaccin hebben gehad zijn drie tot vijf jaar 85% beschermd tegen apenpokken. Maar daarna neemt het effect af. Dus als je ruim 40 jaar geleden bent ingeënt, ben je niet meer beschermd.