Maskers die voldoen aan medische standaarden, zoals FFP3 of N95, vangen het coronavirus op uit de lucht. Dit type masker, ook wel ademhalingsbeschermingsmasker genoemd, dekt de mond en neus af, en sluit goed aan op het gezicht.
Het coronavirus zweeft niet – zoals sommige andere ziekteverwekkers – rond in de lucht. Het bevindt zich in zogenaamde aerosolen. Dit zijn microscopisch kleine druppeltjes lichaamsvocht in de vorm van slijm of snot, die door de lucht worden verspreid doordat iemand hoest of niest.
Als een ademhalingsbeschermingsmasker van topkwaliteit op de juiste manier wordt gebruikt, dan kan het voorkómen dat het virus in aerosolvorm het lichaam via de luchtwegen binnendringt en iemand besmet raakt.
Masker biedt een vals gevoel van veiligheid
In het algemeen bieden mondkapjes en ademhalingsbeschermingsmaskers – zelfs van topkwaliteit – echter niet meer dan een vals gevoel van veiligheid.
Ten eerste kan het coronavirus op diverse andere manieren het lichaam binnendringen dan alleen via de luchtwegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan oppervlakken die een besmette persoon heeft aangeraakt en waar het virus op is achtergebleven in de vorm van aerosolen. Als je het oppervlak vervolgens aanraakt, komt het virus op je handen terecht en kan het alsnog het lichaam binnendringen doordat je je gezicht aanraakt.
Daarom raden gezondheidsinstanties aan om regelmatig en zeer grondig je handen te wassen met zeep of desinfecterende gel.