Baard bestrijdt infecties

De baard is terug, en nu kunnen de dragers hun gezichtsbeharing wetenschappelijk onderbouwen. Mannen met baarden hebben drie keer zo weinig ziektebacteriën in hun gezicht als gladgeschoren heren – mogelijk doordat de baard zelf antibiotica aanmaakt.

skæg hipster TOP

Drie keer zo veel stafylokokken in het gezicht.

Dat is de harde waarheid voor baardloze mannen, vergeleken met mannen met baard, volgens een Amerikaans onderzoek.

Dat kan komen door snijwondjes van het scheren, maar volgens een Britse vervolgstudie hebben baarden mogelijk ook antibiotische eigenschappen.

Stafylokokken houden niet van baarden

In het Amerikaanse onderzoek ontwikkelden ziekenhuismedewerkers zonder baard meer dan drie keer zo veel MRSA-bacteriën (Meticilline-resistente Staphylococcus aureus) in hun gezicht dan medewerkers met baard.

MRSA-bacteriën zijn een bijzonder vervelend type stafylokokken. Ze zijn verantwoordelijk voor veel ziekenhuisinfecties en bovendien resistent tegen een groot aantal antibiotica.

De onderzoekers vermoeden dat bij het scheren microscopische snijwondjes in de huid ontstaan, waar de bacteriën gemakkelijker in kunnen kruipen en zich kunnen vermenigvuldigen. Er kan echter ook een andere oorzaak zijn, namelijk dat baarden zelf antibiotische micro-organismen produceren.

Baarden produceren antibiotische stoffen

De Britse microbioloog dr. Adam Roberts van de University of London heeft onlangs voor een BBC-programma 100 verschillende bacteriën uit baarden gekweekt.

Het resultaat was verbluffend: er was iets wat de bacteriën in zijn petrischaal doodde.

Het killerorganisme bleek de bacterie Staphylococcus epidermidis te zijn. De microbioloog testte de bacterie vervolgens op de ongevoelige E. coli-bacterie, die blaasontsteking kan veroorzaken.

De baardbacterie rekende meteen af met de E. coli-bacterie.

Volgens de Britse onderzoeker heeft de Staphylococcus epidermidis-bacterie mogelijk een antibiotisch gif geproduceerd, dat andere ziekteverwekkende bacteriën kan doden – als een soort survival of the fittest-mechanisme in de onderlinge strijd van bacteriën om te overleven.

Op zoek naar ziektekillers in baard en bodem

De vondst in de baard is opzienbarend, maar of dit leidt tot een nieuw, beproefd antibioticum zal de tijd leren.

De ontwikkeling van nieuwe antibiotica is een duur en langzaam proces. Naar verwachting zal het dan ook circa vijf jaar duren voordat het meest recent ontdekte antibioticum uit 2015 is goedgekeurd. Dit antibioticum komt uit de grond.

Lees meer in ons grote artikel: