Shutterstock
Illustratie van kankercellen

Alarmerende stijging: Veel meer mensen onder de 50 krijgen kanker

Verwacht wordt dat met elke generatie de kans op kanker op vroege leeftijd stijgt. En onderzoekers denken ook te weten waarom.

Sinds 1990 is het aantal mensen onder de 50 dat ziekten als borstkanker, dikkedarmkanker, slokdarmkanker en alvleesklierkanker krijgt enorm gestegen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van onder meer Harvard, dat is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Reviews.

Risico stijgt met elke generatie

De wetenschappers hebben alle beschikbare data over kanker bij jonge mensen doorgespit en onderzocht of er bijvoorbeeld risicofactoren in de kindertijd waren die een rol kunnen hebben gespeeld.

En zo vonden ze een belangrijk verschil tussen generaties.

‘We ontdekten dat het risico elke generatie stijgt. Mensen die in 1960 zijn geboren, hebben bijvoorbeeld een hogere kans op kanker voordat ze 50 zijn dan mensen uit 1950, en we verwachten dat het risico de volgende generaties nog meer stijgt,’ legt Shuji Ogino, professor aan de Harvard Medical School, uit in een persbericht.

Vaker voorkomende vormen van kanker bij mensen onder de 50:

Verrassende ontdekking

De onderzoekers benadrukken dat de stijging deels komt doordat we steeds beter in staat zijn om vroege stadia van kanker te ontdekken door betere scans.

Maar ze wijzen er ook op dat het stijgende aantal gevallen van de 14 onderzochte kankervormen niet verklaard kan worden door alleen scans.

In hun zoektocht naar mogelijke oorzaken bestudeerden de wetenschappers ook studies naar risicofactoren – waaronder risicofactoren in de eerste levensjaren.

Tijdens hun uitgebreide analyse ontdekten de onderzoekers dat omgevingsfactoren die te maken hebben met levensstijl, gewicht en darmbacteriën de afgelopen decennia aanzienlijk zijn veranderd.

En de onderzoekers denken dat de westerse voeding en levensstijl kan bijdragen aan de stijging. Ze wijzen bijvoorbeeld op risicofactoren als alcoholgebruik, slaapgebrek, roken, overgewicht en het eten van sterk bewerkt voedsel.

Verrassend genoeg ontdekten de wetenschappers ook dat kinderen nu veel minder slapen dan decennia geleden, hoewel de hoeveelheid slaap van volwassen niet echt is veranderd.

Een van de beperkingen van het onderzoek is dat er niet voldoende data beschikbaar was over gevallen van kanker in lage- en middeninkomenslanden.

Daarom benadrukken ze dat het van belang is om meer data te verzamelen en meer onderzoek te verrichten, waarbij mensen gevolgd worden van de kinderjaren tot latere leeftijd.