Bewering 1: Het coronavaccin herprogrammeert je DNA
MRNA is niet hetzelfde als DNA.
De mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer-BioNTech werken door messenger-RNA in de menselijke cellen te brengen om ze te leren viruseiwitten aan te maken.
Als een cel die eiwitten produceert, leert het immuunsysteem het coronavirus te herkennen, waardoor het een besmetting van buitenaf kan bestrijden.

Al zijn mRNA en DNA verwant, de coronavaccins kunnen ons DNA niet herprogrammeren.
Messenger-RNA (mRNA) zit in alle levende cellen en werkt als schakel tussen het DNA in onze chromosomen en de eiwitfabriek van het lichaam, die de eiwitten aanmaakt die we nodig hebben om te functioneren.
In de praktijk vertelt mRNA het lichaam hoe het eiwitten moet produceren.
MRNA is dus niet hetzelfde als DNA, en mRNA kan zich niet met ons DNA verbinden en onze genetische code veranderen. Bovendien is mRNA betrekkelijk kwetsbaar en kan het slechts zo’n drie dagen in een cel leven voordat het wordt afgebroken.
Dat de vaccins van Pfizer-BioNTech en AstraZeneca niet menselijk DNA kunnen binnendringen, is ook bevestigd door onderzoekers van het Queensland Brain Institute in Australië in een onlangs gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.
Bewering 2: MRNA is een nieuwe, onbeproefde technologie
Hoewel de coronavaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna de eerste mRNA-vaccins op de markt zijn, is de technologie verre van nieuw.
De eerste proeven met de technologie vonden reeds plaats in 1989, en in 2005 slaagden onderzoekers van de University of Pennsylvania School of Medicine erin messenger-RNA in menselijke cellen te brengen.
BioNTech en Moderna, de bedrijven achter de twee mRNA-vaccins tegen corona, werken ook al meer dan tien jaar aan de technologie. Moderna heeft onder meer gewerkt aan een vaccin tegen het zikavirus, en BioNTech heeft een griepvaccin ontwikkeld.
Bewering 3: We kennen de langetermijnbijwerkingen van het vaccin niet
Medicijnen die dagelijks worden ingenomen, kunnen bijwerkingen op lange termijn hebben. Dit komt doordat de stoffen in het medicijn zich bij herhaalde inname in het lichaam kunnen ophopen.
Nu zijn er bij het coronavaccin slechts twee injecties nodig. En omdat het mRNA snel wordt afgebroken en na een paar dagen uit het lichaam verdwijnt, is er geen reden om aan te nemen dat het vaccin langetermijnbijwerkingen zou veroorzaken.
Eventuele bijwerkingen van het vaccin zullen in de eerste weken na de inenting merkbaar zijn. Voor het coronavaccin zijn de meest bekende bijwerkingen hoofdpijn, koorts en pijn.

Veel mensen maken zich zorgen over langetermijnbijwerkingen van de coronavaccins.
Bewering 4: Het vaccin is gevaarlijker dan corona zelf
Uit onderzoek van de Britse gezondheidsautoriteiten blijkt dat twee doses Pfizer-BioNTech een ernstige ziekte helpen voorkomen en voor maar liefst 96 procent bescherming bieden tegen ziekenhuisopname.
Volgens de WHO zijn wereldwijd meer dan 4 miljoen mensen gestorven aan COVID-19, en het aantal sterfgevallen als gevolg van het vaccin komt daar totaal niet bij in de buurt.
In Groot-Brittannië, waar meer dan 130.000 mensen aan corona zijn overleden, zijn 1526 sterfgevallen gemeld bij mensen die minder dan zeven dagen tevoren waren ingeënt. Volgens de Britse regering betreft het in veruit de meeste gevallen mensen die op leeftijd en chronisch ziek waren, die dus niet aan het vaccin zijn gestorven.
Met andere woorden, het aantal sterfgevallen als gevolg van het vaccin is te verwaarlozen in vergelijking met het aantal sterfgevallen door corona.

Een zwangere vrouw wordt ingeënt tegen COVID-19.
Bewering 5: Het coronavaccin kan je steriel maken
Het coronavaccin heeft geen effect op de vruchtbaarheid.
De mRNA-vaccins leren de lichaamscellen viruseiwitten tegen corona aan te maken, zodat het immuunsysteem het spike-eiwit van COVID-19 kan herkennen.
De verwarring ontstaat omdat een ander spike-eiwit, syncitine-1 genaamd, belangrijk is voor de ontwikkeling van de placenta tijdens de zwangerschap. Het coronavaccin is echter helemaal niet in staat om het eiwit syncitine-1 te bestrijden.
Het enige spike-eiwit waar het voor bedoeld is, is dat van COVID-19.
Het vaccin van Pfizer-BioNTech is dan ook in de proeffase al getest op zwangere vrouwen. Hierbij bleven 23 van de deelnemers zwanger, en de enige vrouw in de proef die een miskraam kreeg, had geen vaccin gekregen maar een placebo.