Zijn er dieren met het downsyndroom?
Kunnen dieren ook het syndroom van Down krijgen, of alleen mensen?

Het syndroom van Down wordt bij mensen veroorzaakt door een extra kopie van chromosoom 21, of gedeelten daarvan.
Het DNA van chimpansees lijkt erg op dat van mensen, en hun chromosoom 22 komt met ons chromosoom 21 overeen. Daarom is te verwachten dat er ook chimpansees met het downsyndroom zijn.
Chimpanse met downsyndroom?
En dat klopt: in 1968 werd het vrouwtje Jama in gevangenschap in de VS geboren. Zij had sommige symptomen die mensen met het downsyndroom ook hebben: een korte nek, een zogeheten epicantusplooi van de ogen en hartproblemen.
Muizen met downsyndroom helpen onderzoek
Muizen lijken veel minder op mensen en hebben geen chromosomen die corresponderen met de onze. Hun chromosoom 16 komt wel gedeeltelijk overeen met ons chromosoom 21.
Muizen met drie keer chromosoom 16 sterven als embryo en zijn om die reden niet bruikbaar om het downsyndroom te onderzoeken. Wetenschappers hebben dit opgelost door muizen te fokken die slechts een extra stukje van chromosoom 16 hebben.
Deze muizen leren moeilijk hun weg te vinden in een doolhof. Dit toont aan dat hun leervermogen verminderd is en ze een aandoening hebben die lijkt op het downsyndroom. Bij deze muizen kunnen de processen die mensen het syndroom van Down geven nader onderzocht worden.