Shutterstock

Zijn alle honden familie van de wolf?

Lang voordat het eerste hondenras ontstond, begonnen mensen de wolf al te gebruiken als jachtmaatje en later als waakdier. Maar welke hond lijkt het meest op een wolf? En zijn alle honden eigenlijk familie van de wolf?

Lang voordat de eerste hondenrassen ontstonden, legde de oermens de basis voor de relatie met het dier dat later zijn beste vriend zou worden.

Circa 15.000 tot 130.000 jaar geleden gingen mensen de wolf als jachtmaatje gebruiken. De samenwerking werd hechter en later werden wolven ook ingezet als waakdieren.

De eerste tamme honden leken ongetwijfeld nog veel op wolven en zagen er vermoedelijk uit als de sledehonden van nu. Al heel vroeg begon de mens honden te fokken en eigenschappen te selecteren, waarbij er steeds meer rassen ontstonden.

Met de genen van de wolf konden we blijkbaar alle kanten op qua kleur en grootte. Alle huidige rashonden stammen nog steeds van de wolf af, en in genetisch opzicht is de hond het meest gevarieerde dier dat we kennen.

Welke hond lijkt het meest op de wolf?

Omdat alle hondenrassen van de wolf afstammen, zijn er nu veel honden die op hun voorouder lijken.

Maar de Alaskan Malamute, een van de oudste rassen op aarde, lijkt in gedrag en uiterlijk nog sprekend op een wolf.

De Alaskan Malamute staat bekend als een rustige, sociale hond en een harde werker. Bovendien kan hij extreem lage temperaturen aan. De hond werd oorspronkelijk gebruikt om zware ladingen te vervoeren en sleden te trekken.

© Shutterstock