Winnaars bekend: de beste onderwaterfoto's van het jaar

De winnaars van de prestigieuze Ocean Art Photography Competition zijn zojuist gekozen. Opnieuw brengen enkele van 's werelds beste fotografen ons heel dicht bij de zonderlinge wezens van de diepzee.

Ocean Art Photography

Fotografen uit meer dan 60 landen namen deel in 15 categorieën. Dit is de winnende foto uit de categorie ‘Compact Wide Angle’ van de fotograaf Stephen Holinski.

© Stephen Holinski

Onder de woelige baren gaat een wereld schuil van mysterieuze wezens en kale vlakten. Het leven hier lijkt nauwelijks op wat we gewend zijn.

Er heeft altijd een zweem van mystiek rond de diepzee gehangen. En nu nodigen enkele van de beste fotografen ter wereld je uit deze te verkennen. Ze deden mee aan de fotowedstrijd Ocean Art Photography Competition 2016.

Hier zie je een aantal van de winnende foto's. En op de website van de wedstrijd vind je er nog veel meer.

© Matty Smith

De grote winnaar van de wedstrijd was de fotograaf Matty Smith, die deze unieke foto van het kwalachtige, ongewervelde zeedier Portugees oorlogsschip inzond. Je ziet het dier onder én boven het water.

In feite is het Portugees oorlogsschip niet één dier, maar een kolonie van kwallen met elk een eigen functie – een zogeheten superorganisme.

En al ziet het wezen er misschien onschuldig en aantrekkelijk uit op de foto, je kunt er maar beter met een grote boog omheen zwemmen als je er eentje ziet aankomen.

Als je in contact komt met de lange, giftige draden, kun je zwellingen, jeuk en koorts krijgen en misselijk worden. Een enkeling kan een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet navertellen.

Joaquin Gutierrez won de eerste prijs in de categorie portretten met deze foto van twee zogenoemde haanvissen die een kwal aan het opslokken zijn bij de Canarische Eilanden.

© Lawrence Alex Wu

De eerste prijs in de categorie ‘Compact Behavior’ ging naar Lawrence Alex Wu met deze foto van een wervelende bol bijlvissen die een duiker als schild gebruiken tegen een grote roofvis bij Hin Deang in Thailand.

© Christian Miller

De eerste plaats in de categorie ‘Pool/Conceptual’ was voor de fotograaf Christian Miller, die de schildpad Eva tijdens het jagen vastlegde. Eva is uitgezet in het kader van een groot rehabilitatieprogramma in Queensland, Australië.

© Lawrence Alex Wu

Dit twee centimeter lange, bosachtige landschap is de binnenkant van een zogeheten zakpijp, die in de bodem leeft of zich vastzet aan stenen, algen of schepen.

De foto is van Lawrence Alex Wu, en hij won ermee in de categorie ‘Compact Macro’.