Witte dolfijn met harnas is mogelijk Russisch geheim wapen

Een tamme witte dolfijn met tuigje en GoPro-houder zocht vissersboten op in het hoge noorden van Noorwegen. Het gaat volgens een expert mogelijk om een ontsnapte militaire dolfijn van de Russische marine.

Een tamme witte dolfijn met tuigje en GoPro-houder zocht vissersboten op in het hoge noorden van Noorwegen. Het gaat volgens een expert mogelijk om een ontsnapte militaire dolfijn van de Russische marine.

Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste

Vissers die aan het werk waren bij het eiland Ingøy in het hoge noorden van Noorwegen lieten hun netten even voor wat ze waren toen ze vorige week een verrassingsbezoek kregen van een witte dolfijn met een tuigje om.

De tamme dolfijn zocht meerdere vissersboten op en probeerde zich van zijn tuigje te ontdoen door tegen de boten te schuren.

Hier zie je de tamme witte dolfijn langszwemmen:

Uiteindelijk sprong een Noorse visser in het water, en hij wist het dier te bevrijden uit het strakke tuigje.

Dolfijn werkte wellicht voor het leger

Aan de binnenkant van het tuigje stond ‘Equipment St. Petersburg’, en volgens professor Audun Rikardsen van de Arctische universiteit in het Noorse Tromsø was de dolfijn mogelijk eigendom van de Russische marine.

‘Ik heb contact gehad met Russische wetenschappers, en zij zeggen dat het niet hun dolfijn was. Volgens hen is het het meest waarschijnlijk dat hij afkomstig was van de Russische marine in Moermansk,’ zegt de hoogleraar in de krant VG.

Hij denkt dat de Russen de witte dolfijn aan het trainen waren toen het dier wist te ontsnappen.

Russische marine traint dieren voor oorlog

In 2017 maakte een Russische tv-zender bekend dat de Russische marine witte dolfijnen, gewone dolfijnen en zeehonden traint voor speciale missies, zo schrijft de krant The Guardian.

Omdat de ontsnapte dolfijn een houder voor een GoPro-camera droeg, kan hij bijvoorbeeld getraind zijn om mijnen, munitie, torpedo’s of andere wapens op te sporen op de zeebodem.

De Russen deden in de jaren 1980, tijdens de Koude Oorlog, ook experimenten met dieren in militaire dienst.

© Shutterstock

Witte dolfijn kan praten

De witte dolfijn of beloega (Delphinapterus leucas) leeft in groepen van circa 10 individuen in de kustwateren van Alaska, Canada, Rusland, Noorwegen en Groenland.

Het is een zeer sociaal dier dat dankzij zijn flexibele kop veel verschillende gezichtsuitdrukkingen en geluiden kan maken.

Californische wetenschappers hebben zelfs ontdekt dat de witte dolfijn menselijke spraak kan imiteren.

  • Lengte: Tot 5 meter.
  • Leeftijd: Tot 50 jaar in de natuur.
  • Populatie: Circa 150.000.
  • Voedsel: Vis, inktvissen en kreeftachtigen.
  • Bijnaam: ‘Zeekanarie’: hij kan tal van geluiden voortbrengen.