Oog geeft leeftijd van walvis aan

Hoe kun je aan het oog zien hoe oud een walvis is?

Walvissen zijn kolossale beesten, die heel oud kunnen worden. Maar hoe wordt de leeftijd van deze grote zeedieren eigenlijk vastgesteld?

11 januari 2016

Aminozuren geven leeftijd van walvissen aan

De dateringsmethode is complex, maar het komt erop neer dat de aminozuren in het oog een halveringstijd hebben, net als radioactieve stoffen. Daardoor kun je aan het oog zien hoe oud een dier is.

Aminozuren, die onder andere de bouwstenen van eiwitten zijn, kennen twee vormen: L- en D-aminozuren. Die twee zijn elkaars spiegelbeeld, net zoals je linker- en je rechterhand. De L staat dan ook voor laevus, Latijn voor ‘links’, en de D voor dexter, ‘rechts’.

Wanneer in de baarmoeder het oog van de walvis wordt gevormd, bevat de lenskern alleen L-aminozuren. Maar naarmate de walvis ouder wordt, wordt een deel daarvan omgezet in D-aminozuren.

De omzetting verloopt langzaam en gaat gedurende het leven van de walvis met dezelfde snelheid door. Dus door de hoeveelheid van de twee gespiegelde aminozuren met elkaar te vergelijken, kun je de leeftijd van de walvis bepalen.

Gestrande walvissen vechten voor hun leven

Eind 2010 strandden er ruim 70 walvissen op de noordwestelijke punt van Nieuw-Zeeland. Volg de drie dagen lange strijd om het leven van de walvissen te redden:

Walvis van 140 jaar

In 2010 werd het oog onderzocht van een gewone vinvis die was aangespoeld in de Deense Vejle Fjord.

Het dier bleek circa 140 jaar oud te zijn en is daarmee de oudst bekende vinvis ter wereld.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: